Szavazz 2021 nemzetközi vitorlázójára!

Az idén a vitorlázó közösség dönti el, ki lesz az év vitorlázója a nőknél és a férfiaknál. Egyúttal lehet szavazni a legjobb fenntarthatósági projektre is.

A World Sailing Awards a kiemelkedő teljesítményt hivatott elismerni 1994 óta, a díj 2001 óta élvezi a Rolex támogatását. 2021-ben a WS 146 tagországa és 119 hajóosztálya tizenkilenc nemzetből harminckilenc sportolót jelölt az Év vitorlázójának. Ezt a listát kilenctagú bizottság – Jo Aleh (NZL), Theresa Zabell (ESP), Santiago Lange (ARG), Mateusz Kusznierewicz (POL), Shirley Robertson (GBR), Dee Caffari (GBR), Craig Leweck (USA), Yann Rocherieux (FRA), Luca Rizzotti (ITA) – szűkítette le tizenháromra, akik közül most a közösség tagjainak szavazati alapján dől el a díj sorsa. A győztesek nevét felvésik a márványból és ezüstből készült trófeára, illetve egy-egy Rolex karórával térhetnek haza.

Az 11th Hour Racing Sustainability Award díj győztese 10 ezer dollárral lesz gazdagabb, ezt az összeget fenntarthatósági projektjének tovább folytatására kapja. Itt a „kupa” egy America’s Cup hajóból újrahasznosított karbonból készült.

Az Év női vitorlázója díj jelöltjei:
Anne-Marie Rindom (DEN) (címlapképünkön)
Miután a 2016-os riói olimpián bronzérmet szerzett, a 2020-as Európa- és világbajnokságon második, illetve negyedik lett. A 2020-as tokiói olimpián aztán aranyérmet nyert. Jelenleg a dán SailGP csapat tagja.

Martine Grael és Kahena Kunze (BRA)
2016-os riói aranyérmüket követően a 2019-es világbajnokság második helyezettjeként és a 2020-as tokiói olimpia előtti utolsó elitversenyük 12. helyezettjeként mindössze 17 hónapjuk volt arra, hogy felkészüljenek a játékokra. Miután az első versenyükön, Enosimában a 15. helyen végeztek, a tapasztalatukra támaszkodva megtalálták a ritmust és ismét aranyérmet szereztek a 49er FX versenyben.

Hannah Mills és Eilidh McIntyre (GBR)
Mills fontolóra vette a 49erFX kampányt, mielőtt új csapattársával elindult, hogy megismételje 2016-os riói aranyát a 470-esben. Az út nem volt mindig zökkenőmentes, de a 2021-es Európa- és világbajnokságon elért második és ötödik helyezésük megalapozta, hogy 2020-ban Tokióban aranyat nyerjenek. A 2020-as olimpiai eredménnyel Hannah Mills immár minden idők legeredményesebb női olimpiai vitorlázója. Eilidh McIntyre-nek ez volt az első olimpiai aranyérme, ezzel édesapja nyomdokaiba lépett, aki az 1988-as játékokon aranyat nyert a Star osztályban.

Clarisse Crémer (FRA)
A Vendée Globe – az egykezes, szóló, nonstop világ körüli vitorlásverseny – teljesítése nagy dolog, de Crémer, aki egyike volt a 2021-es 33 indulóból álló mezőny mindössze hat női versenyzőjének , megdöntötte a női rekordot, amelyet Ellen MacArthur (GBR) 2001-ben állított fel ugyanezen a versenyen, mind a szóló, mind a nyílt kategóriában.

Daniela Moroz (USA)
A World Sailing Awards kvalifikációs időszakában senki sem dominált úgy egy szakágban, mint ő, aki a kite-versenyzésben a nők számára meghatározó mércét állított fel. A 2019-es World Beach Gamesen szerzett aranyával hozzájárult ahhoz, hogy 2020-ban a US Sailing Rolex Yachtswoman of the Year elismerésben részesüljön, majd a 2021-es Formula Kite Európa- és világbajnokságon lehengerelte a mezőnyt, begyűjtve ötödik világbajnoki címét. Tudását most az Egyesült Államok SailGP csapatának tagjaként kamatoztatja.

Az Év férfi vitorlázója díj jelöltjei:
Peter Burling és Blair Tuke (NZL)
Amikor a 2020-as tokiói olimpiai játékokat elhalasztották, a csapat gondosan összeállított menetrendje hirtelen az America’s Cuppal való lenyűgöző zsonglőrködéssé vált. Miközben a 2016-os riói aranyérmet a 2019-es és 2020-as világbajnokságon aratott győzelmek követték – majd sikeresen megvédték az America’s Cupot –, egy izgalmas tokiói zárófutamban ezüstérmet szereztek.

Tom Slingsby (AUS)
Ő a világ egyik legsikeresebb vitorlázója, aki 2012-ben Londonban olimpiai aranyérmet szerzett, kilenc világbajnokságot nyert, megnyerte az America’s Cupot és több világrekordot állított fel, ráadásul 2010-ben az év vitorlázója lett. Azóta az aktív olimpikonok között a Moth osztályban is érvényesíti kiválóságát, szinte minden futamot megnyerve győzött a legutóbbi világbajnokságon. Közben diadalmaskodott a 2021-es Rolex Middle Sea Race-en a 100 lábas Comanche-csal, és a SailGP globális sportbajnokságban is magasra tette a mércét, megszerezve az 1. évad bajnoki címét, most vezetve a 2. évadot.

Yannick Bestaven (FRA)
Nyolc vadonatúj tervezésű és építésű hajó állt rajthoz a Vendée Globe 2020–21-es versenyén, de Bestaven és korábbi generációs jachtja 80.03.44,46-os idővel legyűrte a 33 indulóból álló flottát. Mielőtt győzelmet aratott volna a szóló nonstop világkörüli viadalon, a 48 éves versenyző részt vett Kevin Escoffier megmentésében. Escoffier hajója gyakorlatilag kettétört Dél-Afrika csücskénél, és aki valószínűleg meghalt volna, ha nincs Bestaven és mások önzetlensége.

Kiran Badloe (NED)
A holland magabiztosan tartotta kezében a férfi olimpiai RS:X szörfversenyt, kevés lehetőséget adva másoknak, hogy elé kerüljenek. A 2021-es World Sailing Awards kvalifikációs időszakán belül három RS:X világbajnoki címet nyert a 2020-as tokiói olimpiához vezető úton, majd bebiztosította az olimpiai aranyat. Badloe megnyerte a 2020-as iQFOil Európa-bajnokságot is – az olimpiai játékok újonc sportágát, amely 2024-ben Párizsban debütál.

Giles Scott (GBR)
Miközben a brit vitorláscsapatnál a 2020-as tokiói felkészülés, valamint az Ineos Team UK America’s Cup taktikusaként vállalt feladatai között egyensúlyozott, minden erejével azon volt, hogy megismételje 2016-os riói aranyérmét. A 2020-as tokiói játékok előtt teljes mértékben a Finn osztályra összpontosított, a 2021-es világbajnokságon a kilencedik helyen végzett a játékok előtt, végül Enosimában a futamok több mint felét megnyerve aranyérmet szerzett.

Az 11th Hour Racing Sustainability Award 2021 jelöltjei:
Sail Africa Youth Development Foundation
Foiling SuMoth Challenge (nemzetközi kezdeményezés diákok számára a fenntartható moly – Sustainable Moth – tervezésére és megalkotására)
Nemzetközi Optimist Osztályszövetség (International Optimist Dinghy Association)
Northern Light Srl (az Ecoracer vitorlás hajó fejlesztői)
Az Év női és férfi vitorlázója cím, valamint a Fenntarthatósági díj jelöltjeire itt lehet szavazni.

(forrás: sailing.org, fotók: billedbladet.dk, lejdd.fr, foilingweek.com, skysports.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!