Amikor a profik hobbivitorláznak – Moly világbajnokság

Huszonnégy nemzet százötven vitorlázója vett részt a Moly osztály idei világbajnokságán, ami afféle vitorlás All Star gálává nőtte ki magát. Tom Slingsby magabiztosan nyert.

A rajtlistát böngészve megszámlálhatatlan mennyiségű America’s Cup, Volvo Ocean Race, valamint olimpiai résztvevő nevét ismerhette fel az egyszeri érdeklődő, példának álljon itt néhány: Ruggero Tita (Nacra 17 olimpiai bajnok, Tokyo 2020), Francesco Bruni, Paul Goodison, Iain Jensen, Dylan Fletcher (49er olimpiai bajnok, Tokyo 2020), Nathan Outteridge, Kyle Langford, David Gilmour, Will Ryan (470 olimpiai bajnok, Tokyo 2020), Jo Aleh, Jack Bouttell, Luka Tomori.

Mivel 2020-ban (Nagy-Britannia) elmaradt a világbajnokság, nem volt egészen meglepő a fokozott érdeklődés, a százötven indulót két csoportra (sárga, kék) kellett osztani, hogy mindenki normálisan elférjen a pályán. Az első napon három-három futamot rendeztek, 8-12 csomós szélben, a sárgában Slingsby három elsővel állt az élen (mögötte Goodison, Tita), a kékben Jensen uralta a mezőnyt, őt Langford, illetve Outteridge követte.

YouTube video

A második napra újraosztották a mezőnyt, de ez sem Slingsby-t, sem Jensent nem zavarta meg, a sárgában Langford, illetve a francia Aymeric Arthaud, a kékben Goodison és Outteridge volt a további sorrend, mire véget ért a tervezett hat futam a 14 csomós Orában. Slingsby: „a Garda megint tökéletes körülményekkel ajándékozott meg bennünket, nekem jó sebességem volt, de a sikerhez kellett Luke Parkinson is, aki a második futam után megszerelte a gurtnimat.”

YouTube video

Ezzel lezárultak a selejtezők, innentől arany és ezüst csoportokban folytatódott a verseny, de csak a szeptember 4-ei pihenőnap után (amiről szintén készült film, így kicsit megismerhetjük a környék vitorlás történelmét).

YouTube video

A harmadik versenynapon az Ora kicsit bizonytalankodott, a hatodik futamot (ami a harmadik lett volna az ezüst csoportnak) 60 fokos szélforduló miatt érvényteleníteni kellett. Az arany csoportban az első öt helyből négyet az ausztrál és új-zélandi sztárok foglaltak el, az élen Slingsbyvel (8 pont), aki aznap a két elsője mellé ment egy másodikat, mögötte Jensen jött (11), majd Langford (29). Az ezüst csoportban Frederik Just Melson (DEN), Luka Dogan (CRO), David Smithwhite (GBR) volt az első három sorrendje. Ruggero Tita (legjobb olaszként, a hatodik helyen, 35 ponttal): „az Ora nem a klasszikus arcát mutatta, emiatt nehezebben boldogultunk a pályán. Nekem a rajtjaimon bőven van mit javítani, de legalább a sebességem jó.”

YouTube video

Szeptember 6-án az addigi leggyengébb Orában kellett boldogulnia a mezőnynek, az utolsó futamban a teljesen eltűnő szél pláne küzdelmessé tette a haladást. Az ezüst csoportban Philipp Hribar (AUT) vette át a vezetést, Frederik Just Melson a második, Luka Dogan a harmadik helyen várta a folytatást. Slingsby-t nem lehetett megingatni, két újabb első helyet gyűjtött be (10 pont), Jensennek már 24 volt, Nathan Outteridge pedig harmadik helyével teljessé tette az ausztrál dobogót. Tita előrébb lépett, ötödiknek, Francesco Bruni pedig felküzdötte magát a hatodik pozícióba.

YouTube video

Szeptember 7-én (az utolsó versenynapon) a reggeli északi szélben két futamot rendeztek az arany csoportnak, a „szokásos” eredménnyel, míg az ezüst csoportnak kettőt reggel, majd egyet a délutáni déliben. Itt Philipp Hribar megtartotta vezető pozícióját, ahogy mögötte Melson a másodikat, és Dogan a harmadikat. A nőknél Josie Gliddon (GBR) diadalmaskodott, Jo Aleh (NZL – többszörös olimpikon) lett a második (és mindketten befértek az arany csoportba), míg Franziska Mäge (GER) a harmadik.

Az arany csoportot, és ezzel a világbajnokságot – 2019 után ismét – Tom Slingsby (AUS) nyerte, magabiztos fölénnyel, második lett honfitársa, Iain Jensen, harmadik Paul Goodison (GBR), aki még egy árboctörést is „kihevert”.

YouTube video

Magyarországot Lovas Zsolt és Bujáky Attila képviselték.

Teljes eredménylista itt.

Az életkor nem akadály!

fotók és forrás: mothworlds.org

A Moly világbajnoksággal részletesebben foglalkozunk az Aqua Magazin ősszel megjelenő, 153. számában. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le róla! És zsebelje be az előfizetés mellé járó ajándékot is.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!