Rettenthetetlen vitorlázónők a világ körül

Egyre több hölgy vág neki a világ egyik legnehezebb és legnagyobb presztízsű vitorlásversenyének, a Vendée Globe-nak. A most zajló földkerülő viadalon a 33 kapitány közül hat nő.

Egyikük Sam Davies, akinek van már bőven tapasztalata. A brit vitorlázó a 2008–09-es két hónapos kalandot már végigcsinálta egyedül, és a negyedik helyen ért célba. „Igazán nagyszerű, hogy hatan nők is vállalkoztunk az idei viadalra. Úgy vélem, ez jól mutatja, egy kihívás teljesítése nem nemi kérdés. Bízom benne, hogy a példánk inspirációt jelent a fiatal lányoknak, nőknek” – nyilatkozta.

A rutinos Alexia Barrier arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedben a szeme előtt változtak meg az óceánok. „Egyre nő a szennyezés és egyre kevesebb a hal. Mindez az emberi tevékenység következménye. Ha így folytatjuk, 30 év múlva csak medúzák és műanyag lesz a vízben. Az óceánok védelme érdekében építettem és neveztem el a 4MyPlanet vitorlásomat. A versenyeken folyamatosan veszem a mintákat, gyűjtöm az adatokat” – mondta.

A külső segítség nélkül, egyedül teljesítendő viadalon minden versenyző kisebb-nagyobb javításokkal, beállítások finomhangolásával tölti ideje jelentős részét a fedélzeten. Olykor pedig váratlan kihívásokkal szembesülnek, mint Clarisse Crémer, akire egy szorult helyzetbe került tengerlakó kiszabadítása várt. „Ebben a rekeszben van egy kis rák. Ez egy olyan hely, ahová a víz bejuthat kívülről. Az a gond, hogy amint rávilágítok, a rák elbújik. Voltak már a vitorlásomon madarak, és más élőlények is, de rák még soha” – mesélte.

A 33 versenyzőből a nők közül a legelőkelőbb pozícióban (2020. november 23. 08:00 UTC) a 10. helyezett Sam Davies, Isabelle Joschke a 15., Clarisse Cremer a 16., Pip Hare a 20., Miranda Merron a 26, Alexia Barrier a 28.

Ekkor (szintén (2020. november 23. 08:00 UTC) Thomas Ruyant állt az élen, közvetlenül mögötte Charlie Dalin és Jean Le Cam vitorlázott. A nagy esélyes Alex Thomson az ötödik helyen állt – írta a hu.euronews.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!