Nem az első célba érő nyert – Vendée Globe 2020-21

Az a furcsa helyzet állt elő a kilencedik Vendée Gobe-on, amit előzetesen talán senki nem tudott volna elképzelni. Olyan szoros verseny zajlott, hogy bő nyolcvan nap után számított a 10 óra, 15 perces időjóváírás. Yannick Bestaven a király.

2020. november 8-án harminchárom hajós vágott neki az egyszemélyes földkerülő vitorlás regattának, jelen állás szerint 25 érvényes befutót regisztrálhatnak, ha már senki nem esik ki. Samantha Davies (Initiatives Coeur) versenyen kívül teljesíti a pályát, hogy tovább népszerűsítse az őt támogató jótékonysági akciót.

Tegnap (január 27.) 19:35:47 UTC-kor Charlie Dalin (Apivia) keresztezte elsőként a célvonalat, ideje 80 nap, 6 óra, 15 perc, 47 másodperc.

Nem kezdhetett azonban örülni, mert ketten is jöttek szorosan mögötte, olyanok, akik a Kevin Escoffier balesete és mentése kapcsán nyújtott segítségükért időjóváírást kaptak. Boris Herrmann (Seaexplorer – Yacht Club de Monaco) hatot, Yannick Bestaven (Maitre Coq) bő tízet. A tényleges mentést intéző Jean Le Cam (Yes We Cam!) bő tizenhatot, de ő hátrébb haladt.

19:50-kor, 90 mérföldre a céltól Boris Herrmann halászhajóval ütközött, jobb oldali svertje megsérült, de sértetlenül megúszta a dolgot, ám csökkentett sebességgel haladt tovább, győzelmi esélyei elszálltak.

YouTube video

23:45:12-kor befutott Louis Burton (Bureau Vallée 2),

majd 03:19:46-kor Bestaven, akinek idejéből levonva a 10 óra, 15 percet kijött a 80 nap, 3 óra, 44 perc, 46 másodperc. Ez nem hivatalosan azt jelenti, hogy ő nyerte a 2020-21-es Vendée Globe-ot. Cikkünk írásakor az első négyet (Thomas Ruyant – LinkedOut zárta a hajnali őrületet 04:42:01-kor) a csatornán vontatták befelé Les Sables d’Olonne kikötőjébe, a koronavírus-járvány miatt üres mólók előtt.

fotók és forrás: vendeeglobe.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!