Nehéz idők furcsa olimpiája – Tokyo 2020

2021. július 23-án kezdődik a 2020-as olimpia. Ez már önmagában is igen bizarrul hangzik, de a furcsaságoknak itt még nincs vége.

Bár az egyéves halasztás miatt a világ elvileg fokozott izgalommal várja a játékokat, ennek egyelőre mintha nem látszanának a jelei, és ez valószínűleg több okra vezethető vissza. Hiszen ott volt a – szintén halasztott – futball Európa-bajnokság, a Tour de France, a wimbledoni tenisztorna, valamint van Japán lakosságának egy része, amelyik nem igazán örül, hogy jelen körülmények között az országuk mégis megrendezi az olimpiát. Ezzel együtt elfogadták, hogy „a pénz beszél” és hogy „a show-nak folytatódnia kell”.

Ám az igazán rendkívüli dolgok még csak most következnek! Mert a vitorlázásban hozzá vagyunk szokva, hogy nincsenek nézők „a pálya szélén”, de a többi sportágban igencsak felemás érzés lesz a sportolóknak, hogy üres lelátók előtt kell megküzdeniük az ellenfeleikkel. És az is valószínű, hogy az olimpia nem tudja betölteni kulturális misszióját, mert a Japánba utazók „buborékban” fognak élni, a sportolókat, edzőket és újságírókat kisbuszok szállítják a szállásuk és az események helyszínei között, az engedélyezett mozgásteret pedig tilos elhagyni.

A felkészülési időszak sem volt épp szokványos, hiszen 2020 tavasza óta erősen korlátozottak az utazási lehetőségek. Ausztrália és Új-Zéland az elmúlt másfél évet szinte teljes elszigeteltségben töltötte, Észak-Amerikában és Európában sem lehetett csak úgy ide-oda szaladgálni. Az edzésterveket újra és újra felül kellett írni, attól függően, hogy miként alakultak a járványadatok az egyes országokban. A nemzetközi versenyeket megtizedelte a járvány, így alig van képünk arról, ki milyen formában érkezik Tokióba (illetve a vitorlázás esetén Enosimába), ki mennyit tudott finomítani a hajókezelési technikáján vagy a beállításain. Ennek persze van előnye is: minden idők egyik leginkább nyitott olimpiája áll előttünk.

Enosima remek körülményeket teremthet a sportolók számára, ennek egyenes következménye, hogy látványos fotók és videók készülhetnek a vitorlásversenyekről. Mi pedig remélhetjük, hogy az olimpiai közvetítésekért felelős emberek emiatt a szokásosnál több időt szentelnek a sportágnak. A vitorlásprogram július 25-én kezdődik (ILCA és RS:X), 27-én lép be a Finn, a 49er és a 49er FX, majd 28-án a 470 és a Nacra 17. Az éremfutamokra július 31. és augusztus 4. között kerül sor.

Magyarországot négy sportoló képviseli vitorlázásban
Berecz Zsombor (Finn)
Cholnoky Sára (RS:X)
Érdi Mári (ILCA 6)
Vadnai Benjámin (ILCA 7)

Valamennyiüknek kívánjuk, hogy a lehető legjobban sikerüljön számukra a verseny, és elégedetten térhessenek haza!

(fotók: World Sailing, sailmagazine.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!