Tisza-tó – Ember alkotta paradicsom, ezernyi látnivalóval

Az elmúlt években ismét egyre népszerűbbé vált a Tisza-tó: nemcsak egyre több befektető, hanem egyre több turista is választotta, de a helyi települések önkormányzatai és szolgáltatói is mind sokat tesznek azért, hogy élményekkel töltsék meg.

Aki még nem járt itt, az nem tudhatja, miért is nevezte Ljasuk Dimitry filmes, környezetvédelmi aktivista ember alkotta paradicsomnak hazánk második legnagyobb állóvizét. A Tisza-tó 1973-as „átadása” óta rengeteg víz lefolyt a medrében azért, hogy mindből tanulva most szelhessük a habjait. De mi is az a Tisza-tó és mit lehet ott csinálni? A leggyakoribb kérdéseket gyűjtöttük össze és válaszoljuk meg.

Miért nevezik víztározónak a Tisza-tavat? Ez egy tó!
Mindenkinek voltak az iskolában kedvelt és kevésbé kedvelt tantárgyai. Az idő sokat feledtet, és épp e feledés homályába vész az is, amikor a tanárnő úgy beszélt a Tisza-tóról, hogy ez mesterséges állóvíz. Igen, nem természetesen jött létre, mint a Balaton, éppen ezért sem lehet összehasonlítani a kettőt.

A Tisza-tó még csak 50 éves, de a története ennél is régebbre nyúlik vissza. Azért, hogy megértsük, Vásárhelyi Pálig is visszanyúlhatnánk, aki a Tisza szabályozásakor megtervezte a mai gátakat, amelyek közé körülbelül száz év múlva beszorították a folyót, létrehozva ezzel a Tisza-tavat. Az állóvíz újkori történetéhez pedig 1950-es évekig kell visszatekintenünk, amikor öt vízlépcső tervét fogalmazták meg a vízügyi szakemberek. A terv az volt, hogy ezekkel a vízlépcsőkkel felduzzasztják a Tiszát, ezzel pedig kellő mennyiségű öntözővizet biztosítanak a környező földeknek. Tudniillik a folyószabályozás miatt a korábban lápos, mocsaras, vízjárta területek kiszáradtak. Valamit be kellett áldozni valamiért – ez pedig a mezőgazdasági művelés volt, amiért le kellett csapolni ezeket a területeket.

Az öt vízlépcsőből csak kettő épült meg, az egyik Tiszalöknél, a másik Kiskörénél. A Tisza-tó elsődleges célját tekintve a környék szántóföldjeinek, mezőgazdasági területeinek az öntözővízzel való ellátása volt, és a mai napig is ez. A tározó mai, vízzel borított területén korábban erdők, mezők, szántóföldek voltak. A mélyebben fekvő erdőket, fákat kivágták, de nem tövestül, hanem nagyjából 50-100 cm magasságban elvágták őket, így a tuskók a mai napig ott meredeznek a víz alatt – a téli alacsony vízszintkor láthatóvá válnak.

Csónakázni mennék, merre induljak?
Aki nem ismeri a területet, annak ajánlott először túravezető segítségét kérni, hogy megmutassa a gyönyörű részeket. Persze mi is felfedezhetjük a tavat motorcsónakkal vagy valamilyen evezőssel. A tavat a zsilipek öt medencére tagolják, amelyeknek más és más a jellegzetessége.

Abádszalóki-medence. Ez a legalkalmasabb a vízi sportolásra, hiszen 2,5 méteres átlagos vízmélységével remek lehetőséget biztosít az extrém sportok szerelmeseinek. A medence egésze egy óriási, nagy és nyílt vízfelület, amit csak a Teleháti-sziget tör meg, ahol jellemzően horgászok várják a kapást. A medencében jellemzően békaszőlőhínárral, rucaöröm- és sulyomhínár-társulással találkozhatunk. Ezek főként a csónakok csavarjaira tekerednek fel, valamint a strandolók veszik észre, amikor a víz besodorja a talpuk alá.

Sarudi-medence. Ez a tó változatos, ám a vízi sport bizonyos fajtáira még mindig alkalmas medencéje. Itt már nem a gyorsan száguldozó luxusjachtokkal, hanem kis horgászcsónakokkal, kirándulókkal és vitorlásokkal találkozni, amelyek jellemzően a sarudi Élményfalu kikötőjéből futnak ki. Az Abádszalóki-medencéhez képest itt már kevesebb a nyílt vízfelület és több tuskót is találni. A Bölömbika kilátó, amit az Év kilátójának választottak 2022-ben, szintén itt található a nádasban, eldugottan.

Poroszlói-medence. Alacsony mélységével a vízitúrázók, ezen belül is a kajakosok, kenusok, SUP-osok kedvelt helye. Megannyi labirintusszerű nádast találni itt, a Poroszlói Kis-Tisza és a Csapói Holt-Tisza is itt csordogál, aminek nyugodt vizein könnyedén átsiklanak a kezdő lapátolók is. A területen található a Tisza-tavi Vízi Sétány. A Fattyúszerkő kilátót (amit csak vízen lehet megközelíteni) is itt kell keresni. Területén több kikötő található, ahol szívesen megosztják a legjobb túratippeket.

Az átlagos mélysége 1,3 méter, és az előző két medencétől eltérően itt már sokkal kevesebb a nyílt vízfelület. Rengeteg tündérrózsahínár-társulást és pongyola rencét találni.

Tiszavalki-medence. 25 km²-es területén a Tisza-tavi Madárrezervátum található, ami a tó egyik legcsodálatosabb szelete. A többi medencéhez képest ez a legsekélyebb, az átlagos mélysége csupán 0,7 méter. Emiatt nagy hajókkal nem lehet ide bejutni, ajánlott kézi hajtású csónakokkal bejönni és csendben élvezni a karnyújtásnyira lévő természetet.

Itt van a legtöbb sulymos társulás, emellett a békalencsehínár fajai, mint az érdes tócsagaz, a bojtos békalencse is fellelhető.

Tiszafüredi-medence. Ez az egyik legnépszerűbb medence, ami annak köszönhető, hogy itt található a névadó települése, Tiszafüred, a Tisza-tó fővárosa. Valójában ez nem egy klasszikus medence, több morotva is van itt. Az egyik legszebb terület ez, ahol a motorcsónakosok, a kajakosok, a kenusok és a horgászok is megtalálják a számításukat. A labirintusszerű nádasban kanyarogni felejthetetlen élmény, közben érdemes megfigyelni a változatos vízi- és mocsárvilágát. Jellemző mocsárnövénye a keskenylevelű gyékény és a nád.

Mit nézzek meg a Tisza-tónál?
Minden település tartogat valamilyen különlegességet. Tiszafüreden találni a legtöbbet: itt érdemes megnézni a több mint 80 éves függőcsatornát a tiszaörvényi szivattyútelepen, ahol ugyanazok a Ganz szivattyúk működnek a mai napig, amelyeket Horthy Miklós kormányzó 1940-ban üzembe helyezett. A Kiss Pál Múzeumban mindig találni érdekes időszaki kiállítást, de az állandó tárlatait sem szabad kihagyni: az egyik a tiszafüredi nyereg, a másik a tiszafüredi fazekasságot mutatja be. Az utóbbit a gyakorlatban is megismerhetjük, hiszen két, országosan is elismert mester is lakik Tiszafüreden: Nagyné Török Zsóka és Szűcs Imre.

Aki inkább a természetbe vágyna, annak a tiszafüredi ártéri Sétaút és tanösvényt kell célba vennie, ami a tó változatos élővilágát mutatja be. Innen nyílik az Örvényi Pákász tanösvény, ahol gumicsizmát húzva járhatunk a mocsár fölé helyezett pallókon.

Tiszaderzsen található a tó környékének legrégebbi építménye, egy 13. századi Domonkos-rendi templomrom két fala és kapuja. Innen nem messze a Tisza-tavi Levendulás csodaszép, lila virágaiban lehet gyönyörködni és természetesen szedni is lehet belőlük.

Abádszalókon a Telekháti-sziget a horgászok nagy kedvence, míg a település belsejében a népviseletbe öltöztetett babák és az abádszalóki csipke világát lehet megismerni. Itt készül az Egy csepp Tisza-tó sulyomcsokoládé is Szabó István csokimanufaktúrájában, aki a szúrós növényből, a sulyom magjából készít krémet, amivel megtölti a bonbonokat.

Kiskörén kihagyhatatlan látnivaló a hallépcső és a vízlépcső, valamint a Mahart lábasházai által közrefogott kilátó, ami két egymásba fordított csónakot szimbolizál.

Tiszanána településének üdülőövezete, az Álompart mesebeli stranddal várja a betérőket, amelyet Tréfás Miklós szobrászművész álmodott meg. A romantikus strandon találkozhatunk a kézikomppal, amivel egy kis szigetre lehet átjutni.

Sarud a Tisza-tó gyöngyszeme, ahol az Élményfalu rengeteg kikapcsolódási lehetőséggel vár. Az Aquaglide vízi játszótéren egy egész napot is el lehet tölteni, ha bírjuk szuflával (felnőtteknek is remek program), míg a Kalandpart homokos stranddal vár. A gát tövében nemcsak a helyben készülő finomságok illata csábít, hanem a nyári hétvégéken az ott felállított színpad koncertjei is.

Poroszló a tó keleti kapujaként már messziről üdvözli a közeledőket, hiszen a Tisza-tavi Ökocentrum kilátóként is működő tornya jellegzetessége lett a környéknek. A helyi állat- és növényvilág mellett az itteni édesvízi akvárium az egyik legnépszerűbb attrakció, ahol őshonos halakat lehet közelebbről megismerni – ezek közül a legérdekesebb a vaskapu megépítése óta a Tiszából eltűnt viza.

Kovács Janka

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 155. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!