Turistacsalogató attrakció a Tiszán

A Tisza-tó két új kilátóját csak motorcsónakkal, kenuval vagy SUP-pal lehet elérni. Mindkettő 9 méter magas, és a vízszinttől 6 méterre lehet körbetekinteni a tájon.

A Csapói Holt-Tiszán megépült kilátó környékén korábban már állt egy kilátó. Kikötni egy stégen lehet, és a nádason keresztül, távol a fáktól egy pallóúton lehet bejutni a kilátóra, ahonnan a Poroszlói-medencét, illetve a Csapói Holt-Tiszát lehet belátni. A madarászok számára közkedvelt hellyé válhat, hiszen korábban egy madármegfigyelő torony állt itt.

A Ravasz-hátnál épült kilátót Újlőrincfalva környékéről lehet megközelíteni. Ez egy hínárral benőtt, kevésbé forgalmas, ám annál csodálatosabb helyen áll. Ennek az a különlegessége, hogy csak vízről lehet megközelíteni. Ehhez a kilátó alatt lehet kikötni, és egyből az első lépcsőfokra lépve felmenni a tetejéig, ahonnan a Kis-Tiszát, a Poroszlói- és a Sarudi-medencét lehet látni.

Mindkét kilátót Komáromi Tas építészmérnök tervezte, aki ezeket modern, ám a tájba illeszkedő stílusban tervezte meg. Mind a Ravasz-háton, mind a Csapói Holt-Tiszán lévő alapja horganyzott acél, amely 3 és 4,5 méterre van a talajban, a felépítmény pedig vörösfenyőből készült. A csomópontokban is horganyzott acélszerkezetek biztosítják a kilátók stabilitását.

A kilátók nem lesznek gazdátlanok, hiszen a Békatutaj Egyesület helyi turisztikai szolgáltatókkal kötött együttműködési megállapodást, akik gondját viselik a kilátóknak – írta az ilovetiszato.hu.

A két projekt gyorsan zajlott, hiszen nincs egy éve, hogy hírt adtunk a tervekről.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!