Így működik a kiskörei vízerőmű

Kiskörén, a vízlépcsőnél felduzzasztott vizet nem engedik tovább hasznosítás nélkül, hanem villamos energiát nyernek belőle. Az itt létesült vízerőmű a környék települései számára, valamint az országos hálózatba is továbbít tiszta, zöld-, megújuló energiát.

A vízerőmű a duzzasztásból adódóan – ha nincs árvízhelyzet –, akkor a felvíz-alvíz közötti vízszintkülönbséget kihasználva állít elő villamos energiát. Az üzemelési vízlépcső tartomány 2,0–10,7 méter közötti. Két méter alatt olyan kicsi a vízlépcsőben tárolt energia, ami rossz hatásfokkal és nagyon kis teljesítménnyel tudná működtetni a berendezéseket, illetve ilyenkor a gyártói előírások alapján az optimálistól eltérő terhelések érhetik a vízturbinákat, ezért ilyenkor leállítják a villamosenergia-termelés folyamatát és az erőmű is külső hálózatról vételezi az energiát, amellyel a segéd- és irányítástechnikai berendezéseit működteti. Üzemelés esetén mindezt a saját termeléséből biztosítja.

A vízerőműbe négy vízszintes tengelyelrendezésű Bulbe típusú, Kaplan rendszerű csőturbinát építettek be, amelyek lapátjai szögben állíthatók, így a mindenkori vízjárásnak megfelelően optimális hatásfokkal és teljesítménnyel tudnak üzemelni, amely a 7 MW-os maximális teljesítményt is elérheti. A járókerék átmérője 4,3 méter (két lapát és a közte lévő tengely). Percenként 107-et fordulnak a turbina lapátjai, amelyeken másodpercenként akár 140 köbméter víz is át tud folyni – ez körülbelül annyi, mint egy átlagos magyar háztartás éves vízfelhasználása. Azonban a túl nagy vízhozam sem jó, ugyanis egy adott ponton túl már nem képes valamennyi érkező vizet hasznosítani, ilyen esetben a duzzasztóműkapuk valamelyikén hasznosítatlanul engedik át a „felesleges” vízmennyiséget, amely olyan mértékű is lehet, hogy a vízlépcső elérheti a 2 méteres szintet, és emiatt le kell állítani a blokkokat. A turbinák lapátjain hasznosított vízenergia a közös tengelyen elhelyezett generátor segítségével állítja elő a villamos energiát.

A turbinák elé gerebrácsokat építettek, hogy megfogják az uszadékot, távol tartsák a nagytestű halakat. A turbinákat karbantartás céljából vízmentesíteni is lehet, ekkor a felvízi és alvízi elzárótáblákat leengedik, a táblák között rekedt vizet kiszivattyúzzák.

A Tisza elméleti vízerőkészletének mintegy 40 százalékát hasznosítja az MVM Vízerőmű Kft. az érdekeltségébe tartozó 41 MW-os beépítettséggel (a Kiskörei Vízerőműnek 2, a Tiszalöki Vízerőműnek pedig 12,9 MW-os a beépítettsége). A Tisza magyarországi szakaszán körülbelül 100 MW villamos teljesítményt lehetne hasznosítani, feltéve, ha a folyóra tervezett mind az öt vízlépcső megépülne. Annak idején Csongrádnál egy kiskörei méretű erőművet, Vásárosnaménynál egy 18 MW körülit, míg Záhonynál 14 MW teljesítményű erőművet terveztek – írta az ilovetiszato.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!