Várják a pihenni vágyókat a Tisza-tó medencéi

Szinte mindenki tudja, hogy a Tisza-tavat öt medencére szokás bontani. Aki gyakran járja ezeket, az vélhetőleg ismeri a jellemzőit. Ám a turistáknak és azoknak, akik csak ritkán járnak erre, a tó labirintusnak számít, és gyakran összemosódhatnak a medencék.

A Tisza-tó hazánk második legnagyobb mesterséges tava, amit a Tisza duzzasztásával értek el. A tó megannyi lehetőséget nyújt nemcsak a turisták, hanem az itt élők számára is, noha elsődlegesen a környező területek öntözése, az árvízszabályozás és a vízügyi hasznosítás volt a fő feladata.

Abádszalóki-medence
Ez Tisza-tó egyik legkisebb medencéje, és a legalkalmasabb a vízi sportolásra, hiszen 2,5 méteres átlagos vízmélységével kiváló a jetskivel való közlekedésre vagy a vízi ejtőernyőzésre. A medence egésze egy nagy és nyílt vízfelület, amit csak a Teleháti-sziget tör meg. Két kikötő található itt: az Abádi Kikötő és a Szalóki Yacht Klub, így ha itt szeretnénk a vízen sportolni vagy éppen csónakázni, ezeket kell felkeresni. A két kikötő ölelésében található az abádszalóki Tisza-tó strand is, ami óriási csúszdájával már messziről felhívja magára a figyelmet.

Sarudi-medence
Ez a tó már változatos, ám a vízi sport bizonyos fajtáira még mindig alkalmas medencéje. Itt már kis horgászcsónakokkal, kirándulókkal és vitorlásokkal találkozni. Ez utóbbiak jellemzően a sarudi Élményfalu kikötőjéből futnak ki. Az Abádszalóki-medencéhez képest itt már kevesebb a nyílt vízfelület és több a tuskó. Ezeket a legjobban télen lehet szemügyre venni: sok a part közelében található.

A Sarudi-medence a legnagyobb mindegyik közül. Átlagos mélysége: 1,5 m, ezért az alacsonyabb merülésű hajók könnyebben tudnak közlekedni.

A sulyomhínár-társulások fajtái itt is megjelennek, így a nagy tüskéshínáros, a pongyola rencés is fellelhető, de békaszőlőhínárt is találni.

Poroszlói-medence
Alacsony mélységével a vízitúrázók, ezen belül is a kajakosok, kenusok, SUP-osok kedvelt helyszíne. Megannyi labirintusszerű nádast találni itt, a Poroszlói Kis-Tisza és a Csapói Holt-Tisza is itt csordogál, aminek nyugodt vizein könnyedén átsiklanak a kezdő lapátolók is. A területen található a Tisza-tavi Vízi Sétány. A Poroszlói-medence vizébe futnak ki a Tisza-tavi Ökocentrum GPS-es csónaktúrái. A Fattyúszerkő kilátót (amit csak vízen lehet megközelíteni) is itt kell keresni. Területén több kikötő található.

Átlagos mélysége: 1,3 méter és az előző két medencétől eltérően itt már sokkal kevesebb a nyílt vízfelület. Viszont az összes medencéhez képest itt a legnagyobb a tündérrózsahínár-társulás.

Tiszavalki-medence
Területén található a Tisza-tavi Madárrezervátum, ami a tó egyik legcsodálatosabb szelete. Ennek a medencének a legmozaikosabb a látképe, hiszen a nyílt vizes részek mellett nádasok, szárazulatok váltják egymást. Ide kevesebben szoktak jönni, mint a többibe, így ez egy csendesebb része a tónak. A többihez képest ez a legsekélyebb, hiszen átlagos mélysége csupán: 0,7 méter – emiatt nagy hajókkal nem lehet ide bejutni, ajánlott kézi hajtású csónakokkal bejönni és csendben élvezni a karnyújtásnyira lévő természetet.

Itt találni a legtöbb sulymos társulást, de a békalencsehínár fajai, mint az érdes tócsagaz, a bojtos békalencse is fellelhető területén.

Tiszafüredi-medence
Az egyik legnépszerűbb, annak köszönhetően, hogy itt található névadó települése, Tiszafüred, a tó fővárosa. Ez nem egy klasszikus medence, több morotva is található itt. Az egyik legszebb terület ez, ahol a motoros csónakosok, a kajakosok, kenusok és a horgászok is megtalálják számításukat. A labirintusszerű nádasban kanyarogni felejthetetlen élmény, csakúgy, mint megfigyelni a változatos vízi- és mocsárvilágát. Jellemző mocsárnövénye a keskenylevelű gyékény és a nád – írta az ilovetiszato.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!