Változóban a horvátországi utazási szokások

2025. október 20.
Címkék :

Horvátország továbbra is a magyar utazók egyik legkedveltebb úti célja, de a rekordévek után új irányt vett a fejlődés: a 2025-ös szezon a stabilitásról, a fenntarthatóságról és a négy évszakos turizmus erősödéséről szól.

A nyári főszezont lezáró sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az idei év a stabilitás és a minőség éve, amikor a fenntartható fejlődés, a szezonalitás kiegyenlítése és a magasabb színvonalú szolgáltatások kerültek a középpontba.

Október közepéig 750 ezer magyar turista látogatott el Horvátországba, összesen 3,69 millió vendégéjszakát töltve az ország különböző régióiban. Bár ez ugyan minimális, 1–3 százalékos visszaesést jelent a tavalyi rekordévhez képest, a szakemberek szerint ez egészséges stabilizálódás, hiszen az elmúlt két évben túlságosan is kiugró növekedés volt tapasztalható.

A legörvedetesebb tendencia, hogy az elő- és utószezonban nőtt a magyar turisták száma, míg a főszezonban enyhe csökkenést mértek. A vendégszám mérsékelt visszaesése mellett a szolgáltatások minősége és a gasztronómiai kínálat tovább javult. A magyarok körében idén is a Kvarner-régió, Isztria és Zadar megye volt a legnépszerűbb térség, míg a top úti célok között Crikvenica, Vir és Rovinj is megtalálható.

Az idei év több jelentős fejlesztést is hozott: a Beli Manastir és a magyar határ közötti új A5-ös autópálya-szakasz megnyitásával Budapest és Eszék között már mindössze két óra alatt elérhető az út. Emellett új, ötcsillagos szállodák is megnyíltak – köztük a Hilton első horvát szigeti egysége, az Ugljan-szigeti Hotel Preko, valamint az első Hyatt (Hotel Regency, Zadar) és Marriott Autograph Collection szálloda (The Isolano, Cres). Szintén az idei év újdonsága a Michelin Key minősítési rendszer bevezetése is: tíz horvát szálloda kapta meg az elismerést, amely tovább erősíti az ország hírnevét a minőségi és fenntartható vendéglátás területén.

A turizmus Horvátországban egyre inkább a minőség, a fenntarthatóság és az autentikus élmények felé fókuszál. A cél az, hogy a magyar látogatók ne csak nyáron, hanem az év minden szakában felfedezzék Horvátország gasztronómiai, kulturális és aktív turisztikai kincseit – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!