Szezonvégi hangulat a tavainknál
Van, ahol bezárnak a szállodák és éttermek az idény végeztével, ám a Balatonnál egyre több vendéglátóegység üzemel egész évben. A Tisza-tónál viszont nem feltétlenül van értelme nyitva tartani főszezonon kívül.
Szállodánk a kezdetektől fogva egész évben üzemel. Komoly ráfordítással fókuszálunk a nyári főszezonon kívüli kínálatra, köztük télen is üzemelő élmény típusú attrakciókkal, mint a kültéri szauna teátrum, élményjakuzzi vagy éppen a fűtött bár, a teraszról is élvezhető korcsolyapálya, és még sorolhatnánk. Jelentős az a marketingköltség is, amellyel igyekszünk ezen tevékenységekre felhívni a figyelmet. Ebből adódik, hogy nem válunk meg a dolgozóinktól, egész évben foglalkoztatjuk kollégáinkat – mondta Rádóczy Andrea, a balatonfüredi Golden Lake Resort tulajdonos-igazgatója.

Kérdés persze, hogy mennyire általános ez a helyzet a Balaton partján, illetve más, főleg nyáron látogatott övezetekben. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke szerint egyre több az olyan vendéglátóegység a Balatonnál, amelyik szinte egész évben üzemel. Ebben szerepet játszanak a wellness-szállodák is, ahol sokszor novemberben is telt ház van.
„A Balaton északi partjának új stílusú bisztrói, kávézói, pincészetei, vendégházai, birtokai mindig népszerűek, késő ősszel vagy januárban is előszeretettel látogatnak ide a csendes pihenésre vágyók. Ami a legfontosabb vonzerő: a minőség. A balatonszemesi, számos rangos díjat elnyert Kistücsök étterem például olyan népszerű, hogy egész évben nyitva tart, és nem árt előre asztalt foglalni” – emelte ki.
Ugyanakkor tudunk olyan tóparti, több száz fős szállodáról is, amelyik télen bezár, legfeljebb december vége táján nyit ki két hétre. A munkaerő megtartása itt is fontos szempont, márpedig feladat ilyenkor is akad, fejlesztés, tatarozás, készletfelmérés, esetleg továbbképzés. Magyarországon télen szinte senki nem eszik fagylaltot, ellentétben Európa egyes országaival vagy az Egyesült Államokkal. A fagyizók többnyire bezárnak, októbertől egészen húsvétig.

A szezonális munkaerő egy része ilyenkor elbúcsúzik a munkahelyétől, míg az érdemi, szakmai munkát végző, kipróbált törzsgárda marad, ők ezekre a hónapokra is teljes fizetést kapnak, mondta Koncz Andreától, akinek négy fagyizója működik az országban. A tulajdonos szerint megéri fizetni holtszezonban is a hűséges törzsgárda tagjainak munkabérét.
Mi a helyzet a Tisza-tónál, amely csak a hetvenes évek elejétől fogadja a vendégeket, ugyanakkor az utóbbi tíz évben igen népszerű úti cél lett? „Sajnos a vendégszám alapján nálunk főszezonon kívül nincs értelme nyitva tartani. Ma már csak rövidebb időre érkeznek a vendégek, jelentősen csökken az átlagos, Tisza-tónál töltött vendégéjszakák száma. Leginkább a hétvégi látogatás volt jellemző az idei szezonban” – mondta Kücsön Gyula, a Sarudi Élményfalu ötletgazdája, felvirágoztatója, a díjnyertes Sulyom Tájétterem tulajdonosa.

Tapasztalataik szerint jelentősen kevesebbet költenek a vendégeik idén, mint tavaly. Emiatt – hogy növeljék a vonzerőt – a korábbi fizetős szolgáltatásaikat beépítették a belépő árába, illetve a korábban órabéres elszámolású programjaik belépője idén már egész napra szólt.
Ráadásul a tanév hosszabbodása miatt rövidebb lett a vakáció, ami önmagában mintegy 10 százalékkal csökkenti a turisztikai szezon hosszát. „Árakat emelni ebben a helyzetben nagyon kockázatos- mi nem is emeltünk az idén. De közben növekednek a bérek, az alapanyagok árai, a rezsiköltségek, jelentősen többet kell költeni kommunikációra. Ugyanakkor egyre nehezebb jó munkatársakat találni a vendéglátás bármely területén” – véli a szakember.
Ami a nyitvatartást illeti, a nyári szezon esetükben általában maximum 60 napig tart, és jelenleg nem látnak esélyt ennek hosszabbítására. A vendéglátóegységek ugyanakkor tavasszal és ősszel is nyitva lehetnek, köszönhetően a bringásoknak, akik jelentős bevételi forrást jelentenek.
(A cikk folytatása megtalálható ide kattintva.)
- ha tetszett, ajánld másoknak is!