Tisza-tavi kilátókörkép – 1. rész

A kilátókba való fellépcsőzés a kirándulások egyik kihagyhatatlan eleme. Természetesen a Tisza-tónál ebből az élményből sincs hiány: bemutatjuk ezeket és azt, mit látni onnan.

Bölömbika kilátó
A Ravasz-hátnál tavaly nyáron épült kilátót Újlőrincfalva környékéről lehet megközelíteni. Ez egy hínárral benőtt, kevésbé forgalmas, ám annál csodálatosabb helyen áll. Különlegessége, hogy csak vízről lehet megközelíteni. Ehhez a kilátó alatt lehet kikötni, és egyből az első lépcsőfokra lépve felmenni a tetejéig, ahonnan a Kis-Tiszát, a Poroszlói- és a Sarudi-medencét lehet szemügyre venni.

Fattyúszerkő kilátó
A Csapói Holt-Tiszán megépült kilátó környékén korábban már állt egy kilátó, így a Tisza-tónál régóta vízitúrázók szinte pontosan tudják a helyét. Kikötni egy stégen lehet, és a nádason keresztül, távol a fáktól egy pallóúton lehet bejutni a kilátóra, ahonnan a Poroszlói-medencét, illetve a Csapói Holt-Tiszát is belátni. A madarászok számára ismét közkedvelt hellyé válhat, hiszen korábban is madármegfigyelő torony állt itt.

A még épülő Szilas-foki kilátó
A Szilas-foknál épül a Tisza-tó legújabb, kizárólag vízről megközelíthető kilátója, amit a Békatutaj Egyesület és az Aktív Magyarország közös projektjében épül. A kilátónak most keresik a nevét: a legötletesebb névadó ajándékban részesül! Várhatóan június közepén adják át hivatalosan.

Kiskörei kilátó
A tavalyi nyár egyik újdonsága a Mahart kiskörei báziskikötője mellett épült „lábasházak” és a közepén álló kilátó. Az épületegyüttes a vízről és a kerékpárosok számára az útról is jól látható, így tájékozódási pontként is tud funkcionálni. A lábasházak a Tisza-tó legnagyobb kilátóját fogják közre: 19 méter magasból lehet a természetet pásztázni. A szerkezete fém, ami faborítást kapott úgy, hogy két egymásba fordított hajótestet formázzon. Tehát stílszerűen a Tisza-tavat két csónak orrából, fordított perspektívában: álló helyzetben lehet szemlélni.
Ablakokon keresztül lehet a Kisköre Kilátó minden emeletén körbenézni, és ahogy fogy a lábunk alatt a talaj, úgy látjuk egyre magasabbról a tavat. A kilátóból a Kiskörei Vízlépcsőig is ellátni, valamint az élő Tiszát és az Abádszalóki- illetve a Sarudi-medence egy részét is megpillanthatjuk a tetejéről – ingyen.

Óhalászi-sziget
A tó közepén valamikor egy falu állt az Óhalászi-szigeten. Tiszahalászt nem a tározó építésekor árasztották el vízzel, hanem száz évvel ezelőtt sodorta el a Tisza. Az ott élőket Hartl Ede telepítette át a mai Újlőrincfalva területére. A vízről már messziről látni a kilátót, az előtte lévő móló pedig megállásra hívogat bennünket. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a tóra. Ha követjük a mellette futó ösvényt, akkor eljutunk az egykori temetőhöz, ahol egy kőből készült 1848-as emlékmű fogad bennünket, tetején kovácsoltvas kereszttel, zászlóval és a sziget történetéről szóló tájékoztató táblával – írta az ilovetiszato.hu.

Folytatjuk…

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!