Ingyenes attrakció a Tisza-tónál

Az idei nyár egyik újdonsága a Mahart kiskörei báziskikötője mellett épült „lábasházak”, valamint a közepén álló kilátó. Az épületegyüttes a vízről és az útról is jól látható, így kiváló tájékozódási pont.

A 700 millió forintból megvalósult, négy épületegyüttesből álló komplexumot egy kis, vízre benyúló, nádasokkal szegélyezett földnyelvre tervezték. Ez a Köre Kikötő partjának egy alacsonyabban fekvő részén található, épp ezért lehet lábasháznak nevezni az ott lévő négy épületet. Azért, hogy egy szintre kerüljenek, cölöplábakat kaptak. Víz nem lesz alattuk, de – ahogy ez a Tisza-tó kialakulására is jellemző – a természet magáévá teszi majd a házak alatti részt, amely így megannyi vízi- és énekesmadárnak adhat otthont.

Az egyik épületben a nyaralóhajózás vendégfogadó irodája kap helyet, ahol a betérőknek nyújtanak bővebb tájékoztatást a Tisza-tóról, a hajózásról és a nyaralóhajózással kapcsolatos részletekről. A másikban a vízirendőrök lesznek, akikkel a tavon nemcsak ellenőrzés céljából, hanem különböző megelőzési és egyéb programok kapcsán is lehet találkozni. A harmadik irodában közösségi vizesblokkok is lesznek, a negyedikben pedig egy étterem kap helyet.

A lábasházak a Tisza-tó legnagyobb kilátóját fogják közre, amely a hivatalos átadó előtt ingyenesen látogatható: 19 méter magasból lehet a természetet pásztázni. A szerkezete fém, ami faborítást kapott úgy, hogy két egymásba fordított hajótestet formázzon. Tehát stílszerűen a Tisza-tavat két csónak orrából, fordított perspektívában, álló helyzetben lehet szemlélni.

Ablakokon keresztül lehet a Kisköre Kilátó minden emeletén körbenézni, és ahogy fogy a lábunk alatt a talaj, úgy látjuk egyre magasabbról a tavat. A kilátóból egészen a Kiskörei Vízlépcsőig ellátni, valamint az élő Tiszát és az Abádszalóki- illetve a Sarudi-medence egy részét is megpillanthatjuk a tetejéről – írta az ilovetiszato.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!