Megint Sencsenbe tartanak a legjobb párosversenyzők

Kilenc ország tizenkét legjobbja érkezik a jövő hónapban a kínai Sencsen városába a World Match Racing Tour utolsó idei versenyére.

A párosverseny-világbajnokság döntőjét december 12–17. között rendezik meg, az esemény győztese nem csak a világbajnoki címmel, de a 200 ezer dolláros össznyeremény egy részével is gazdagabb lesz.
A tizenkét kormányos az április óta zajló sorozat 14 versenyén elért legjobb négy eredménye alapján kvalifikálta magát a sencseni döntőre. Ha létezik ilyen ezen a szinten, akkor a tucatból kiemelkedik a párosverseny-világbajnoki címvédő Nick Egnot-Johnson (Knots Racing, NZL),

a hatszoros párosverseny-világbajnok Ian Williams (Chinaone.Ningbo, GBR) és a WMRT ranglista jelenlegi vezetője, Chris Poole (Riptide Racing, USA). Poole tavaly Sydneyben Egnot-Johnson ellenében csak hajszál híján maradt le a világbajnoki címről, de lenyűgöző módon veretlenül nyerte meg a turné idei nyitóversenyét, az 58. Congressional Cupot áprilisban a Long Beach Yacht Clubban (Kalifornia).
Az 51 éves svéd Johnie Berntsson – aki a múlt hónapban megnyerte harmadik Bermuda Gold Cup bajnoki címét (2008, 2014, 2023) – nem újonc a World Match Racing Touron, és csatlakozik a kínai csapathoz a szintén svéd Björn Hansen, a „Marstrandi Mester” mellett. Utóbbi némi kihagyást követően júliusban Marstrandban begyűjtötte hetedik GKSS Match Cup Sweden-győzelmét – ráadásul akkor ugyanazzal a FarEast 28R hajóval vitorláztak, amellyel Sencsenben a döntőben is fognak.

Visszatér a Tourra a 49 éves Gavin Brady, aki a True Blue Racing Team (USA) képviseletében versenyez. Brady azután szerzett kvalifikációt a WMRT döntőjére, hogy második lett a New York-i Oakcliff Internationalen, a 2023-as US Grand Slam Series záróversenyén, és 7. a Bermuda Gold Cupon. Brady az utóbbi időkben főleg Maxi 72-esek, TP52-esek, Pac 52-esek és MOD70-esek versenyein vett részt, saját bevallása szerint is nehezen illeszkedett vissza a párosverseny-szcénába, ennek ellenére a bajnoki cím megszerzését tűzte ki célul maga és kivi csapat (Dave Swete, Nick Blackman, Tom Powrie) számára.

A sort a svájci Eric Monnin (Capvis Swiss Match Racing Team), a WMRT-ranglista 3. helyezettje, a dán Jeppe Borch (Borch Racing), az észt Mati Sepp (Clean Energy Racing), az olasz Rocco Attilli (RBYC) és az ír Ruari Finnegan (Craic’n Racing) egészíti ki. Valamint az új-zélandi Megan Thomson, aki az egyetlen női kormányos az idei WMRT-döntőn. A 2.0 Racing csapatának az Új-Zélandi Női Párosverseny Bajnokságon elért győzelme után Thomson a Leo Takahashi, Nicholas Heiner és Niall Malone alkotta legénységgel utazik Kínába.

A WMRT-döntőnek a World Match Racing Tour, a Kínai Vitorlás Szövetség, a Sencseni Városi Kulturális, Média, Turisztikai és Sport Igazgatóság, valamint a sencseni Bao’an kerület népi kormánya lesz a házigazdája. Ez a második alkalom, hogy (2017 után) a túra döntőjének Kína ad otthont, az esemény jelentős lépés a turné stratégiai fejlődésében, hogy népszerűsítse a vitorlázást és Kínában: „Izgalommal tölt el bennünket, hogy végre Sencsenben rendezhetjük meg a WMRT döntőjét, miután az ország a világjárvány után egészen az év elejéig zárva maradt. Nagyon hálásak vagyunk a sencseni Bao’an kerület népi kormányának támogatásáért a WMRT-döntő megrendezésében” – mondta James Pleasance, a WMRT ügyvezető igazgatója.

A verseny december 13-án kezdődik a Dachan Bay Shenzhenben, Randy Smith (USA) lesz a főrendező és Craig Mitchell (GBR) a főbíró (tízfős World Sailing nemzetközi versenybírói csapat élén).

Beharangozó rövidfilm:

YouTube video

(fotók és forrás: wmrt.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!