Új-Zélandé a 2022-es nyílt párosverseny-világbajnoki cím

Nick Egnot-Johnson, Sam Barnett, Zak Merton és Bradley McLaughlin, a Royal New Zealand Yacht Squadron tagjai lettek a 2022-es év nyílt párosverseny-világbajnokai.

Sydney Harbourban öt napon át zajlottak a küzdelmek, qmelyek végén a második helyen az amerikai Chris Poole, Joachim Aschenbrenner, Malcolm Parker és Graeme Spence végzett, míg a harmadik helyet az ausztrál Harry Price, Taylor Balogh, Niall Morrow, Josh Wijohn négyes szerezte meg.

Látványos körülmények és friss szellő fogadta a versenyzőket a 2022-es World Match Racing Tour döntőjének utolsó napján Sydney kikötőjében, amelyet a szervezet Cruising Yacht Club of Australiával (CYCA) közösen rendezett. A négy legjobb csapat délelőtt befejezte a regatta elődöntő szakaszát, ahol az amerikai Riptide Racing, Chris Poole vezetésével 3-1-re legyőzte a dán Borch Racinget (Jeppe Borch), és ezzel biztosította helyét a döntőben. A másik elődöntőn Nick Egnot-Johnson (KNOTS Racing) 3-1 arányban legyőzte a helyi Harry Price által irányított DownUnder Racinget, és ezzel az aranyéremért küzdhetett.

Ahogy a reggeli eső elállt, friss déli szél kerekedett, amely a döntő sorozat alatt 23 csomóval tetőzött. A Royale Rosman Ferry nézőhajón tartózkodó több mint 60 vendég az egyik legkeményebb küzdelmet hozó döntő sorozatnak lehetett szemtanúja. Az első futamot a Knots Racing nyerte, majd a Riptide Racing egyenlített. Aztán újra a Knots győzött, és a Riptide újra kiegyenlített, jöhetett a mindent eldöntő utolsó futam.

A rajtból a Knots Racing jött ki jobban, és az első három szakaszon folyamatosan nőtt az előnyük, ám a befejező hátszélben Poole-ék megtáltosodtak, és gyors tempóban csökkenteni kezdték a hátrányukat. Méterekkel a cél előtt már csak két hajóhossz választotta el az ellenfeleket, de az új-zélandiak meg tudták tartani a különbséget, és világbajnokként haladtak át a célvonalon.

A CYCA Sydney Village-ben tartott díjkiosztón az Ausztrál Olimpiai Bizottság alelnöke, Matt Allen adta át a bronzérmeket az ausztrál csapatnak, majd Sarah Kenny, a World Sailing alelnöke akasztotta az amerikaiak nyakába az ezüstöket. A CYCA elnöke, Arthur Lane és a WMRT ügyvezető igazgatója, James Pleasance az aranyérmeket és a WMRT trófeát nyújtotta át az új párosverseny-világbajnokoknak.

A regatta öt napja alatt 106 futamot bonyolítottak le Sydney-ben, átlag 22 csomó erejű szélben.

(fotók és forrás: wmrt.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!