A hibátlan teljesítmény jutalma: bíbor zakó

Chris Poole (USA) és a Riptide Racing egy futamban sem kapott ki a Long Beach Yacht Club által rendezett Congressional Cup öt versenynapja alatt.

Jeppe Borch (DEN) végzett a második, Nick Egnot-Johnson (NZL) a harmadik helyen. A Congressional Cup topkategóriás (Grade One) páros verseny, a világbajnoki sorozat fontos eleme, amelynek 1965 óta ad otthont a Long Beach Yacht Club. Az idei regatta öt napján végig tökéletes időjárásban mérhette össze tudását a tíz kvalifikált csapat, több mint száz futamban. A győzelmet megszerző Riptide Racing nem hagyott túl sok esélyt az ellenfeleknek, huszonnégy meccsükből mind a huszonnégyet megnyerték – vagyis a selejtezőktől a döntőig meneteltek hiba nélkül.

A sikert az ötödik próbálkozásán elérő Chris Poole ezzel együtt is viaskodott a kétségeivel: „Még mindig nem hiszem el, hogy tökéletes regattát vitorláztunk, pedig ennél jobbat már nem nagyon lehet. Megtiszteltetés ennek a versenynek a győztesei közé kerülni, meghatározó élmény, biztos, hogy egész életemben velem marad.”

A World Sailing párosverseny-ranglistáját vezető Poole 2013-ban jelent meg az LBYC-ben, akkor hetedik lett a Congressional Cup elő- és részben kvalifikációs versenyének számító Ficker Cupon. Tettei nyomán úgy maradt meg sokak emlékezetében, mint egy túlbuzgó, sőt, sokszor durva nagykamasz (24 éves volt). „Amikor először jött az LBYC-ba, mindenkivel kiabált – idézi fel Bob Piercy, a 2023-as Congressional Cup vezetője. – Aztán volt szerencsém látni, ahogy Chris az évek során felnőtt oda, ahol most van: udvarias, nyugodt és higgadt. Élvezet volt nézni, ahogy fejlődik.”

Az esti díjátadón James Pleasance, a World Match Racing Tour ügyvezető igazgatója így méltatta a győzteseket: „Ezen a magas szintű versenyen szinte lehetetlen, hogy egy csapat uralja az egész regattát, de Chris Poole és a Riptide Racing fenomenális teljesítményt nyújtott. Sok év munkája van benne, rengeteg eseményen vettek részt, egyre jobbak és jobbak lettek.”

A döntő paprikás hangulatban kezdődött Poole és Borch között, előbbi hibára kényszerítette ellenfelét, aki így lekéste a rajtot, Poole könnyedén nyerte az első meccset. A másodikon felcserélődtek a szerepek, Borch adott büntetést Poole-nak, a rajt előtt, de nem számított, mert a Riptide Racing minden téren jobb teljesítményt nyújtott, ismét behúzták a győzelmet. Jött a hajócsere, de azután is Poole-éknak állt a zászló: három – null. hajót is cseréltek, hogy garantálják az egyenletességet. A Poole mindhárom mérkőzésen gyors igazságot szolgáltatott, hogy a döntőben megszerezze a győzelmet.

Rövid összefoglaló a döntő eseményeiről:

YouTube video

Jeppe Borch: „Nagyszerű hetet zártunk, a fiúk megmutatták, hogy képesek helytállni a sportág legmagasabb szintjén is. Chris Poole és csapata elképesztő volt: megvolt a sebességük, működött a taktikájuk, mi pedig egyszerűen nem tudtunk jól reagálni rájuk. De ezért vagyunk itt, hogy néha vereséget szenvedjünk, tanuljunk egy-két dolgot, aztán megerősödve térjünk vissza.”

Chris Poole és Jeppe Borch

A tavalyi verseny győztese, Ian Williams ezúttal a negyedik helyen végzett.

(fotók és forrás: wmrt.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!