Ian Williams ötödször nyerte el a Bíbor zakót

A brit Ian Williams és a Gladstone’s Long Beach csapat nyerte az 57. Congressional Cupot, a címvédő amerikai Taylor Canfieldet és a Stars+Stripest győzve le a döntőben.

A párosverseny világbajnokság részét képező regatta utolsó napján mérsékelt, lassan frissülő szélben zajlottak a küzdelmek, ellentétben az előző négy nappal, amikor élénk nyugati szél fújt Long Beachnél. A három pontig tartó döntőben Canfieldék nyerték az első párharcot, a másodikban is vezettek, de büntetést cipeltek magukkal, amit még a befutó előtt korrigálniuk kellett – vagy hibára késztetni Williamséket, hogy őket is büntesse a zsűri. Canfieldék közvetlenül a célvonalnál végrehajtották a büntetőfordulót, Williamsék pedig előbb tudtak áthaladni a célvonalon, mint ők – 1:1.

A harmadik futamban fordult a kocka, Williams kapott büntetést túl agresszív rajt miatt, és szintén a célvonalon tervezte végrehajtani a büntetőfordulót. Kérdéses volt, hogy fel tud-e építeni elég előnyt a futam során, hogy ne járjon úgy, mint Canfield, és a dolog bejött. Igaz, annyira szoros lett a vége, hogy a rendezőség hosszasan nézegette a fotókat és videófelvételeket, mire futamgyőztest hirdetett. Williams ezen a ponton lendületbe jött, és a negyedik futamot öt hajóhossz előnnyel nyerte meg, ezzel begyűjtve a Congressional Cup első helyét, a húszezer dolláros díjat, valamint a győztesnek járó bíborszínű zakót.

„Én akartam lenni az első, akik ötször nyeri meg a Congressional Cupot, ami nem jött össze, most csak egyenlíteni tudtam Taylor Canfielddel szemben. Fantasztikus ellenfél, indulhat a küzdelem a hatodik zakóért! Három éve jártunk itt utoljára, én az elmúlt 18 hónapban nem versenyeztem, így rendesen berozsdásodtunk, rengeteget kellett dolgoznunk, de minden nap folyamatosan fejlődtünk. Nem tudom eléggé dicsérni a legénységemet.”

A csapat tagjai: Matt Cornwell, Andrew Estcourt, Jon Gunderson, Steve Mitchell, Richard Sydenham.

Taylor Canfield: „Végig keményen hajtottunk, de amikor egy igazán jó csapat ellen vitorlázol, a legkisebb hiba is nagyon sokba kerül: lecsapnak rá, és kihasználják. Izgatottan vártuk a döntőt, az eredményét csalódásként éljük meg, de holnaptól azon leszünk, hogy ilyen többet ne forduljon elő.”

A harmadik és negyedik hely sorsáról Chris Poole (USA) és Johnie Berntsson (SWE) párharca döntött, az első futam Berntssont hozta helyzetbe, főleg, mivel Poole 0,75 pontos büntetést kapott. Így a két pontig zajló sorozatban Poole-nak három mérkőzést kellett megnyernie a győzelemhez. Mivel nem volt vesztenivalója, bátran próbálkozott, és megnyerte a következő két futamot, 1,25 pontnál állt, negyedik futamra került sor, amit szintén megnyert. Megérdemelten szerezte meg a harmadik helyet, ráadásul a 2021-es Congressional Cupon elért negyedik pozíciójához képest eggyel előrébb lépett.

(fotók és forrás: wmrt.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!