Milliárdos ajánlatot kapott Balatonvilágos

A helyi lakosok Balaton-parthoz jutását garantáló településrendezési szerződés hatályon kívül helyezéséért cserébe közel milliárdos fejlesztést ígér a falunak Balázs Attila.

A korábbi pártüdülőt tulajdonló Pro-Mot Hungária cégben meghatározó tulajdonrészt szerzett Bayer Property Zrt. – amelynek az ügyvezetője Balázs Attila ingatlanfejlesztő – ajánlatot tett Balatonvilágos önkormányzatának új településrendezési szerződés megkötésére.

A világosi képviselő-testület már ismeri a Bayer Property Zrt. által javasolt új szerződés részleteit, a közelmúltban Balázs Attila tájékoztatta erről a képviselőket. A 2013-ban az akkori tulajdonosok és a világosi képviselő-testület között kötött településrendezési szerződés garantálja jelenleg azt, hogy a helyi lakosok használhatják a pártüdülő céljára kisajátított aligai Balaton-part strandját, parti sétányát, a Club Aliga útjait és közparkját. Időközben a Bayer Property felparcellázott és értékesített a hajdani pártüdülő Aliga II-esnek nevezett részén 13 közvetlenül Balaton-parti telket, megszüntetve ezzel az addigi 540 méter hosszú szabad vízparti sétányt. Ezt az a kormányrendelet tette lehetővé, amely a Club Aliga fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánította. Ugyanebben a rendeletben áll az is, hogy nemcsak közfunkciójú parti sétány, hanem ugyanilyen strand és utak kialakítására sincs lehetőség a területen. Az Aligai Fürdőegyesület keresete nyomán a Pécsi Törvényszék a Bayer Property számára a Somogy Vármegyei Kormányhivatal által kiadott két építési engedélyt is megsemmisített a közelmúltban, egyebek között arra hivatkozva: a kormányrendelet turisztikai fejlesztésre, szállodaépítésre vonatkozik, így az nem alkalmazható sem társasházi lakások, sem kikötőépület építése esetében.

„Márpedig ez esetben az Aliga II-es területen értékesített 13 telekre sem lehetett volna alkalmazni, ez a jogi álláspontunk – mondta a Narancs.hu-nak Bukovszki András, az AFE alelnöke, a balatonvilágosi képviselő-testület tagja. – A vevők jóhiszeműségre sem hivatkozhatnak, hiszen sikerült elérnünk, hogy a balatonvilágosi önkormányzat mindegyiküket értesítse még az adásvételi szerződés megkötése előtt: az ingatlan nem tehermentes, az eladó megtévesztette őket, mert ott neki parti sétányt kellene biztosítani. A 13 vásárló minimum kérdőre vonhatja Balázs Attiláékat, de akár vissza is kérheti a pénzét. Ezért kezdeményeztek tárgyalást Balázsék az AFE vezetőségével. Le is ültünk, és elmondtuk Balázs Attilának: nem tágítunk, azt akarjuk, hogy a közutak, a közpark, a strand és a parti sétány is kerüljön visszavonhatatlanul köztulajdonba az ingatlan-nyilvántartás szerint, és ezek után jöhet a fejlesztés. Ha egyébként a helyi építési szabályzatunkat vesszük alapul és nem a rendeletet, akkor Aliga II. üdülőövezet, ahol szálláshelyek kialakíthatók, zárt lakópark, villák azonban nem. Erre lehet válasz most a Pro-Mot nevében tett kezdeményezés, amely egy mozdulattal hatályon kívül helyezné a hosszas tárgyalássorozat (azt megelőzően tüntetések) után megszületett, a jogainkat garantáló 2013-as településrendezési szerződést, és egy mozdulattal megszüntetné szinte valamennyi szerzett jogunkat is, a partig érő telkeket például örök időkre »bebetonozná«.”

Információk szerint a Bayer-Property az új településrendezési szerződésben vállalná, hogy biztosítja az utak, valamint a strand ingyenes használatát. A köztulajdonba kerülésükről azonban nincs szó a tervezetben. Vállalnák továbbá a befektetők közösségi célú magasparti sétány és kilátópont kialakítását, 50 millió forint értékben önkormányzati intézmények, középületek felújítását, 100 millió forintos készpénztámogatás nyújtását a község közalapítványa részére, továbbá egy orvosi rendelőnek is helyet biztosító ingatlan megépítését. Cserébe az önkormányzatnak vállalnia kellene a 2013-as településrendezési szerződés hatályon kívül helyezését, a helyi védettség alatt álló épületek védettségének megszüntetését, így Castro- és a Kádár-villáét, a Club Aliga-fejlesztés érdekében szükséges engedélyek, hozzájárulások mielőbbi kiadását, a helyi építési szabályzat szükségessé váló módosításait, sőt, azt is, hogy ettől fogva semmilyen hatósági, bírósági eljárásban nem vesz részt a település a fejlesztővel szemben.

(A cikk folytatása elolvasható ide kattintva.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!