Készülőben egy újabb balatoni botrány? Épülhet vízi élménypark Aligán

Elutasította a balatonvilágosi közgyűlés Bukovszki András önkormányzati képviselő javaslatát, amiben falugyűlés összehívását és a település partjára tervezett vízi élménypark fejlesztő általi bemutatását kezdeményezte.

Így akár már az idei nyáron megnyílhat a helyiek jelentős része által ellenzett vízi élménypark. „Az élménypark terveit március végén küldte meg a hajózási hatóság az önkormányzatnak, de a polgármester nem küldte el a terveket a választott képviselőknek” – mondta el a szavazással kapcsolatban Bukovszki, aki az Aligai Fürdőegyesület (AFE) elnökhelyettese is. Azért javasolta egy tájékoztató fórum megtartását, mert szerinte „senki nem tudja, hogy mi készül” az önkormányzati parti telek előtt a mederben.

„Villanyoszlopok állnak majd a mederben, amik éjjel világítanak, belerondítva a balatoni látképbe. Én úgy gondolom, hogy a Balaton meder egy Natura 2000-es, mind tájképileg mind településképileg védendő terület. Ezért tartottuk fontosnak, hogy a fejlesztő mutassa be a helyieknek a terveket” – fogalmazott Bukovszki. A szavazáson végül 2 igen, 2 tartózkodás és 3 nem szavazattal elutasították a fórum összehívását, viszont azt sikerült elérni, hogy a három év helyett egyelőre egy „próbaévre” támogassák csak a beruházást – tette hozzá az önkormányzati képviselő, aki szerint „sajnos megint, a helyieknek nem adatott meg, hogy egy lakossági fórumon megismerjük az emberek véleményét és megtudjuk akarják-e ezt a vízi élményparkot. Nem tudjuk, kik vannak többségben a támogatók, vagy az ellenzők. A Facebook-kommentek között elsöprő többségben vannak az ellenzők.”

A beruházásnak állítólag már van környezetvédelmi engedélye, az önkormányzatnak pedig csak véleményezési joga van a létesítési engedéllyel kapcsolatban, de e döntéssel a település vezetése is rábólintott a beruházásra. Így ha a kormányhivatal hajózási osztálya kiadja a hajózási üzemeltetési és a létesítési engedélyeket, akkor már az idén elkezdődhet az építkezés, és akár még a nyáron meg is nyílhat az élménypark. Bukovszki András kiemelte, hogy a Fürdőegyesület és ő támogat minden olyan fejlesztést, ami nem vesz el közhasználatú területeket a falutól és nem csökkenti a strandolható területek nagyságát.
A település több lakója már meg is kapta az ügyféli jogállásról szóló levelét az ügyben, amit azoknak küldenek meg, akiket valamilyen módon érint a beruházás, és akik így akár jogi úton is lépéseket tehetnek az ellen. Egyelőre olyan lakosról nem tudni, aki élne ezzel a lehetőséggel.

„Ez az egy strandunk van lényegében, itt pihennek kisgyerekesek, idősek is. A falu nagy része idősekből áll, akik csendet, nyugalmat akarnak, és ezért vettek itt ingatlant. És ez szűnik meg most” – fogalmazott Bukovszki, aki úgy tudja, hogy a parti sétányról katamaránnal szállítják a vendégeket a létesítmény területére. Nagy sebességű hajókkal fogják vontatni a banánokat. A belépő is viszonylag drága lesz – 8500 forintot kérnek el az élményekért félóránként.

Az első tervváltozathoz képest ugyan valamit finomított a beruházó a terveken – az oszlopokkal lezárt területe kisebb lesz, és a mederbe vert cölöpök egy része helyett bójákkal kerítik el a parkot –, de így is több folyamatosan villogó oszlop, rikító sárga bója és maga a létesítmény is az aligai látkép állandó részévé fog válni.

A szerda reggeli közgyűlésen a beruházó nem jelent meg, de levélben számolt be a nyilvánosság számára még be nem mutatott tervéről. Ez alapján a mederben 35 ezer négyzetméteren, vagyis mintegy öt focipályányi területen üzemel majd a park.

Ez egy a strandtól csupán 100 méterre álló, 5100 négyzetméteres „nem lezárt mobil vízi parkból” áll majd, ahol többek között stég, óriás felfújható hinta, viaszos focipálya, úszó röplabdapálya és játékkölcsönző lesz, és egy a strandtól 350 méterre fekvő 14 400 négyzetméteres zárt vízisport-pályából, ahol „vízibanán-vontatás lesz elektromos kishajóval”. Ezekhez jön még a két terület között egy 15 500 négyzetméteres nem lezárt biztonsági zóna.

A beruházók levelükben úgy fogalmaztak, próbálnak a mindenki számára „jó megoldás felé haladni és teljes mértékben kompromisszumképesek lesznek a jövőben is”.

„Reméljük ez a módosított terv most már mindenkinek megfelel, és ezen a nyáron már tudjuk együtt élvezni a Balaton nyújtotta csodát. Mi továbbra is azon leszünk, hogy Balatonvilágos és az itt lakók illetve a Balaton javára váljon ennek az ötletnek a megvalósítása.”

A dolog nem előzmény nélküli: a beruházó tavaly nyáron már egyszer megpróbálta létrehozni az élményközpontot, akkor azonban a kormányhivatal visszavonta az építési engedélyt, a képviselő-testület pedig határozatban vonta vissza a vízi az önkormányzat hozzájárulását az AFE kezdeményezésre és az érintett lakók nyomására – amit a polgármester később letagadott.

Nem az élménypark az egyetlen olyan terület amit lezárnak a település lakói elől: a strand melletti mólót annak felújítása után szintén lezárták, ott a mai napig „belépés csak bérlőknek” táblába ütköznek azok, akik korábban szabadon sétálhattak a közterületnek számító sétányon – írta a merce.hu.

fotók: merce.hu, blikk.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!