Nem lesz élménypálya Balatonvilágoson

Visszavonta a balatonvilágosi vízisport-élménypályára kiadott létesítési engedélyt a hajózási hatóság.

Az elmúlt hetekben egyre több vitát, június 26-án helyi tüntetést váltott ki Balatonvilágoson a vízisport-élménypálya létesítése. Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület (AFE) alelnöke, önkormányzati képviselő elmondta, a képviselő-testület februárban szavazta meg, hogy egy 7 ezer négyzetméternyi területen megvalósuló vízisport-létesítmény szárazföldi kapcsolatához 10 négyzetméternyi területet biztosít a fizetős strandból évi nettó 1,3 millió forintért.

A június közepén pár nap alatt megvalósított, már csak üzemeltetési engedélyre váró létesítmény azonban közel háromszor ekkora területet kerített le, és nem az ígért mély, hanem a sekély vízben, a parttal párhuzamosan, 22 ingatlan előtt korlátozva a vízhasználatot. Az éjjel világító, többféle veszélyforrást jelentő, kilátást és településképet zavaró létesítménynek előzetes környezetvédelmi hatástanulmányra is szüksége lett volna a Natura 2000-es területekre vonatkozó jogszabály szerint.

A június végi képviselő-testületi ülésén hiába indítványozta három képviselő az önkormányzat beleegyező határozatának újratárgyalását, a polgármester nem tűzte napirendre a kérdést – közölte Bukovszki András.

A hajózási hatóság azonban a kapott panaszok alapján megállapította, hogy a létesítési-engedélyezési eljárásba szükséges lett volna ügyfélként bevonni több érintettet is, ami nem történt meg – az AFE Facebook-oldalának tájékoztatása szerint. Az illetékes kormányhivatal saját hatáskörben visszavonta a létesítési engedélyt, a hajózási hatóság az eljárás folytatásáról döntött. „A hatóság az érintett ügyfelek, valamint az ügyféli jogállást igazoló további érintettek nyilatkozatainak mérlegelést követően hozza meg döntését az ügyben” – áll a bejegyzésben.

fotók: Magyar Narancs, Aligai Fürdőegyesület

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!