Eltűnt egy móló a Club Aliga kikötőjében

Odalett az állami tulajdonban lévő közhasználatú szárazföld a Club Aliga új kikötőjében.

A Club Aliga állami tulajdonú kikötőjének északi oldala szárazföldi parti belterületi teleknek minősül, függetlenül attól, hogy a telek alakzata, elhelyezkedése, jellege móló. Ez egy 100 méter hosszú, 15 méter széles közterület, amely egyben a 2018. évi CXXXIX. törvény 2/3. melléklete szerint térségi jelentőségű közforgalmú nagyhajó kikötőnek számít, továbbá parti sétány, rajta négy darab 40 év körülinek becsült egészséges platánfa állt. A Club Aliga kikötő 2022-ben elindult felújítása során a fákat kivágták, a közterületet a PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. (PRO-MOT) elbontatta, helyette 3,4 méter széles mólót épített, melyet kapuval lezárt a köz elől – áll az Aligai Fürdőegyesület (AFE) közleményében.

A közterület bontás közben

Az AFE közlése szerint több probléma is felmerült a fejlesztéssel kapcsolatban: a két stabil kőágyon földnyelvként épült állami mólót elbontották, illetve átépítették a Magyar Turisztikai Ügynökség 1 milliárd forint értékű vissza nem térítendő állami támogatásával. A vízjogi engedély szerint az új vasbeton cölöpökön álló létesítmény már a PRO-MOT tulajdonát képezi. Ezzel az állami tulajdonú földrészlettől elvált a felépítmény tulajdonjoga, mondhatni eltűnt az állami tulajdonú felépítmény.

– A kapu mögött található, országosan kijelölt horgászhely már nem közelíthető meg.
– A vízjogi üzemeltetési engedély már csak kishajó kikötésére ad lehetőséget, nincs lehetőség közforgalmú nagyhajó hajó kikötésre.
– A kikötő használatbavételi engedélye szerint a közparkból egy hektár területet is igénybe vettek, amelynek a helye a dokumentációból nem állapítható meg.
– A két móló előtti közterület parti sávot két kapuval lezárták.
– A meder részét képező déli móló szárat ugyan megnyitották a köz és a horgászok előtt, azonban ez nem kijelölt közterület, vagyis a PRO-MOT döntése alapján bármikor lezárható.

A jelenlegi helyzet

Az AFE a felmerült problémák miatt keresetet nyújtott be a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által a PRO-MOT részére kiadott, a Balatonvilágos Club Aliga kikötő saját célú vízi létesítményeinek üzemeltetésére, fenntartására kiadott vízjogi üzemeltetési engedély ellen. A hatóság a körülmények megvizsgálása után visszavonta a Club Aliga kikötő vízjogi üzemeltetési engedélyét jogszabálysértésre való hivatkozással, az eljárást folytatják. A fürdőegyesület keresetet nyújtott be a kikötő használatbavételi engedéllyel szemben is.

Egyesületünk továbbra is kiáll amellett, hogy a Club Aliga arra kijelölt területein közcélú, a szabad bejárást lehetővé tevő beruházások valósuljanak meg. Követeljük a jogszabályok által kijelölt Club Aliga nagyhajó kikötőhely visszaállítását, valamint a jogszabályok által kijelölt északi mólószárny köz számára való hozzáférésének további biztosítását – áll az AFE közleménye végén.

A korábbi állapot

(hirbalaton.hu)

(fotók: Aligai Fürdőegyesület)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!