Nem kezdődhet meg az építkezés a Club Aliga magaspartján

Az Aligai Fürdőegyesület (AFE) által kezdeményezett perben a Pécsi Törvényszék jogvédelmet rendelt el a Club Aliga magaspartjára tervezett, építési engedélyt kapott öt társasház ügyében, ami azt jelenti, hogy a per lezárultáig nem kezdhető meg az építkezés.

Bukovszki András, az AFE alelnöke elmondta, komoly eredmény a Pécsi Törvényszék végzése. Szeretnének jogvédelmet kapni a Bayer Property Zrt.-hez került Club Aliga-i beruházás kikötői épületének ügyében is, ahol már zajlik az építkezés, a meder mélyítése, a mólószárny megnövelése. Itt a közparkban megépíteni tervezett 195 férőhelyes parkoló és kikötőépület megvalósítását szeretnék megakadályozni.

A beruházó kezdetben szállodát akart építeni az államilag kiemeltté tett Club Aliga-i beruházások részeként. Miután gazdaságossági okokból az állam több tervezett beruházástól, köztük a Club Aliga-i szállodatervtől is visszavette a támogatást, a befektető öt prémiumtársasház megépítésére szerzett engedélyt. Az AFE több okból is támadja ennek kiadását. Egyfelől azért, mert a beruházási terveket több részre bontották, hogy ne kelljen hatástanulmányt készíttetni és kikerülhessék a nyilvánosságot, ami jogszabályellenes. Leginkább pedig azért tiltakoznak, mert a magaspartra tervezett öt társasház megépítése 280 méter hosszan cikcakkban ellentétes a Balaton-törvénnyel, a helyi építési szabályzattal, nem illik Balatonvilágos településképébe, sérti a kilátásvédelmet és a látványvédelmet.

Mindezek mellett károsítja a helyi védelem alatt álló, geológiai különlegességnek számító magaspartot. Húsz méter magas épületek egy magasparton csak azért kaphattak építési engedélyt, mert államilag kiemelt beruházás maradhatott az extraprofitot ígérő, vízpartra néző társasházak építése is. A kiemelő kormányhatározatok ellen tavaly év végén 21 civil szervezet tiltakozott.

A polgármester és néhány testületi tag nem támogatja a helyi fürdőegyesületet, amely azért harcol hosszú évek óta, hogy ne építsék be a helyiek számára szinte egyetlen vízhez való hozzáférést biztosító Club Aligát, és megmaradjon mindenki számára a szabad bejutás az ingatlan teljes vízpartjához.

Balatonvilágos polgármestere a határozati javaslatában pontokba szedte, miért nem ért egyet az AFE álláspontjával (arról nincs egzakt felmérés, hogy a helyi lakosság és üdülőtulajdonosok részéről mekkora támogatottságnak örvend ez az álláspont): a fürdőegyesület ismét a helyiek védelmét nevezi meg a per okaként, miközben több alkalommal kiderült a korábbiakban, számukra mindegy hol és mi épül, a lényeg, hogy lejussanak a vízhez, ezért azonban bármire képesek. A jelenlegi építkezés következményei:
– az új lakópark a környezetre nézve jó néhány előnyös változással járhat, amelyeket sok ott élő kifejezetten vár: a most még építési terület sokáig volt „szemétlerakó” jellegű – ez végre nemcsak megszűnik, de helyébe egy rendezett, gondozott és parkosított színvonalas létesítménycsoport kerül; a fejlesztéssel együtt járó útfelújítások, a Rózsa utcai kilátóig útszélesítés, járdaépítés, valamint a csapadékvíz elvezetése szintén „velejárója” lesz az építkezésnek; szeretnék, ha mielőbb túl lennének az építkezéssel járó – és nyilván elkerülhetetlen kellemetlenségeknek, ahelyett, hogy újra éveket várjanak arra, lesz végre valami vagy sem;

– tekintve az épületek tájolását és a Barackos utcai telkek mögött közvetlenül húzódó és megtartani tervezett erdősávot, a kilátás kérdése nem releváns (merthogy most is a növényzetet látják);
– az új épületek a számítások szerint távolabb lesznek attól, hogy onnan belássanak (ismét csak a meglévő erdősáv, a vízmosásban tervezett gyalogos-kerékpáros út, és azt a túloldalról is tervezetten takaró növényzet sávokon keresztül) az udvarokba; – utóbbi esetben az is kérdéses, hogy a Balatonra néző panorámás lakásokból miért akarna bárki az ellenkező irányba nézelődni;
– nem csak az e területen élők, többen a településről jelezték, nem értik miért kellene az önkormányzatnak folyton pereskednie: ha az AFE pereskedni akar, tegye, az önkormányzat ne tegye – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!