Új csapat a SailGP-ben: Svájc

A következő évadtól egy fiatalokból álló, igen ambiciózus svájci egység is részt vesz a globális versenysorozatban. Vezetőjük Sébastien Schneiter, a kétszeres olimpikon 49er osztályban.

A Switzerland SailGP Team szeptember 6-án mutatkozott be Genfben, támogatójuk a Lundin Energy, és a következő három szezonban biztos résztvevői lesznek a SailGP-nek. Ahogy Schneiter elmondta: „Ezzel új és fontos fejezet nyílik a svájci vitorlázás életében, célunk, hogy nemzetünk legjobb vitorlázói részvételével versenyképes csapatot állítsunk össze. Most még rengeteg a tanulnivalónk, de szeretnénk minél előbb beleszólni az élmezőny küzdelmeibe.”

A SailGP harmadik szezonja 2022 májusában kezdődik, a svájciaknak Ausztrália, Dánia, Franciaország, Nagy-Britannia, Japán, Spanyolország, Új-Zéland és az Egyesült Államok olimpiai érmesekkel, világbajnokokkal és America’s Cup-győztesekkel teletűzdelt csapataival kell majd megküzdenie az F50-es katamaránokon.

Sir Russell Coutts, a SailGP vezérigazgatója elmondta: „Nagy öröm számunkra, hogy Sébastienék csatlakoznak hozzánk. Ezáltal tovább növekedhet a sorozat, egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy meglegyen a maximális tíz csapat, és tizenkét helyszínen rendezhessük meg a futamokat. Kíváncsian várjuk, mire lesznek képesek az újoncok, meggyőződésem, hogy hamar fel fognak zárkózni a többiekhez, és versenyben lesznek a legjobbakkal.”

A Switzerland SailGP Team a 2012-ben alapított Team Tiltből nőtte ki magát. Azt annak idején azért hozták létre, hogy támogatást nyújtson és lehetőséget teremtsen a fiatal tehetségeknek. A csapat 2015-ben megnyerte a Bol d’Or Mirbaud versenyt és a D35 Trophyt, 2016-ban második lett a GC32-es versenysorozatban, két ifjúsági America’s Cupon (2013, 2017) képviselte Svájcot, 2018-ban megnyerte a GC32-es sorozatot, második lett 2019-ben. 2019-ben az év legjobb svájci csapatának választották. Sébastien Schneiter (Lucien Cujeannal párban) tizenharmadik lett a riói, tizennegyedik a tokiói olimpián, 49er osztályban.

A csapat még nem teljes, eddig Tanguy Cariou, Nils Theuninck és Arthur Cevey részvétele biztos, a többiek névsora heteken belül nyilvánosságra kerül. Első versenyüket 2022. május 3-án futják, de a mostani, második évadban is jelen vannak a regatták helyszínein mint megfigyelők.

(fotók és forrás: sailgp.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!