Profitábilissá válhat a globális versenysorozat

Russell Coutts, a Sail GP társalapítója szerint amint megszületik a névadó szponzori szerződés, a sorozat nem szorul majd Larry Ellison támogatására.

Eddig nyolc csapat vett részt a Sail GP küzdelmeiben, a közelmúlt fejleménye, hogy jelentkezett a kilencedik társaság is. Így már csak egy kiadó hely maradt, mert Coutts nyilvánvalóvá tette, hogy az F50-es katamaránokkal zajló globális eseményen legfeljebb tizen lehetnek. Utána már csak úgy lehet beszállni, ha valaki bevásárolja magát valamelyik csapatba. A jelenlegi számítások szerint ezek árfolyama 20 millió dollár.

Ilyen tranzakcióra volt már példa, amikor az INEOS – nem nyilvánosra hozott összegért – megvette a brit részvételi jogot, aminek köszönhetően Ben Ainslie (America’s Cup-győztes és minden idők legsikeresebb olimpiai vitorlázója) megjelenhetett a sorozatban. Azóta már nincs egyedül AC-győztesként, hiszen az USA csapatát James Spithill, míg az új-zélandiakat Peter Burling irányítja.

A Sail GP számára bevételt jelent még a televíziós jogok eladása (ezt elsősorban az előfizetős szolgáltatókon keresztül intézik), a helyszíni néző jegyek értékesítése, illetve a rendező városoktól beszedett díj (aminek összege szintén nem nyilvános, de szakértők 5 millió dollárra becsülik).
Ami a névadó szponzori címet illeti, Coutts elmondta: „Nem akarjuk túl olcsón eladni. A termék értéke folyamatosan növekszik, egyre nagyobb figyelem és népszerűség övezi, gyarapszik a versenyhelyszínek (és így a futamok) száma. Van elképzelésünk arról, milyen típusú céget szeretnénk magunk mellett tudni, de nyilván nem utasítunk el egy remek ajánlatot.”

Hogy mi az a Sail GP? Hát ez!

YouTube video

(forrás: sail-world.com, fotók: spinsheet.com, globalsportsjobs.com, catsailingnews.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!