Új-Zéland beszáll a SailGP-be

Az Amerika Kupa védőivel, egy olimpiai aranyérmes duóval erősített csapattal száll be Új-Zéland a prémium-versenysorozatba.

Peter Burling és Blair Tuke neve fémjelzi a frissen alakult New Zealand SailGP csapatot, a két sportoló pedig nemcsak a vízen, de a szárazföldön is irányítja az egységet, hiszen társigazgatókként egyaránt feltűnnek majd.

A SailGP 2018-ban indult útjára, első teljes értékű szezonját 2019-ben futotta, aztán 2020-nak komoly tervekkel vágtak neki, ám a pandémia keresztülhúzta a számításaikat. Jelen állás szerint az első versenyre 2021 áprilisában kerül sor, a helyszín San Francisco lesz.

Peter Burling elmondta: „Büszkén képviseljük majd az Aotearoát egy olyan sorozaton, ami valószínűleg a sportág egyik csúcseseményévé növi ki magát. A SailGP-ben professzionális körülmények között, magas színvonalon zajlik a versenyzés, ami remekül illeszkedik az Amerika Kupával és az olimpiával kapcsolatos kötelezettségeink sorába. Ütőképes csapattal szállunk be a küzdelembe.”

Burling és Tuke 2008 óta vitorlázik együtt 49er osztályban, azóta begyűjtöttek két olimpiai érmet és hat világbajnoki címet, 2015-ben az év férfivitorlázói lettek (aztán Burling még egyszer, 2017-ben, miután a 35. Amerika Kupán győzelemre vezette Új-Zéland csapatát). Jelenleg a hazai rendezésű, 36. Amerika Kupára készülnek (ott is a kupa megtartására), az elhalasztott tokiói olimpián, 2021-ben pedig címvédésre.

YouTube video

(forrás és fotók: sailgp.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!