Szokatlan körülmények között nyert a japán SailGP csapat

Az egységek több futamot is csökkentett legénységgel teljesítettek a SailGP vitorlásverseny sorozat második évadának első európai versenyén, az olaszországi Tarantóban.

Általában öt fő kezeli az ötven lábas, merev szárnyvitorlával szerelt, repülő katamaránokat, de szombaton olyan gyenge szél fújt, hogy csapatonként mindössze három-három fő szállt a hajókra. Az első és a harmadik futamot az USA nyerte, míg a közteset Japán, a nap végén ők 21-21 ponttal álltak, élen a Spithill vezette amerikaiakkal. A leggyengébb teljesítményt az első évad győztese, a második évad első versenyén ötből négy mezőnyfutamot nyerő Ausztrália nyújtotta, az első futamban célba sem értek, majd hatodik és nyolcadik (utolsó) helyet futottak, ezzel a tabella utolsó helyén kullogtak.

Vasárnap öt-öt fővel teljesítettek két futamot a csapatok (Új-Zéland és Japán nyert futamot), a döntőre azonban ismét három-háromra csökkent a létszám. Itt Japán, Spanyolország és az USA küzdött, de csak addig, míg utóbbiaknak technikai gondja nem támadt, és kiestek a küzdelemből. A Nathan Outteridge vezette japán csapat onnantól simán maga mögött tartotta a spanyolokat: „amikor ilyen kis létszámmal versenyzünk, az embernek nem igazán van ideje az ellenfelekre figyelni. De amikor az amerikaiak kiestek, könnyen tudtunk döntést hozni, és fordulni – ami aztán a győzelmet jelentette számunkra. Nem volt ez egy tökéletes hétvége, de néha egy kis szerencsével – amit most Jimmy Spithill-nek köszönhetünk – jól lehet kijönni a dologból.” Érdekesség, hogy az ausztrálok képtelenek voltak feljebb lépni, utolsó helyen zárták a fordulót.

Összefoglaló az eseményekről, mozgóképen – igen látványos felvételekkel:

YouTube video

A SailGP tarantói állomásán történtekkel bővebben foglalkozunk az Aqua magazin júliusban megjelenő, 152. számában. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le róla!

címlapfotó: puglia.com

forrás: sailgp.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!