SailGP: a dánok voltak az első fecskék Bermudán

Bő egy év szünet után, április végén folytatódik a SailGP története, méghozzá a második évaddal, összesen nyolc csapattal – amelyek közül hárman újoncok a sorozatban. A dán egység már megkezdte a helyszíni edzéseket Bermudán.

A Denmark SailGP Team presented by Rockwool április 2-án, pénteken szállt vízre először, és a repülő F50-es katamarán igen lenyűgöző látványt nyújtott a Great Soundon. Nicolai Sehested kormányos elmondta: „Nagy nap ez nekünk és az egész SailGP számára. Több mint egy éve vártunk arra a pillanatra, amikor újra a fedélzetre léphetünk. Most kicsit szürreálisnak tűnik az élmény, de persze örülünk neki, hogy bekövetezett. Ezek a hajók igazi bestiák, és a tudásuk szemernyit sem kopott a passzív időszakban. Szerintem a korábbinál jelentősen nagyobb végsebességet fogunk elérni velük.”

De mi is az a SailGP?

YouTube video

Első vízre szállása alkalmából a dán csapat a kisebb, 18 méteres szárnyvitorlát választotta, amit egy újítás tesz lehetővé, a SailGP ugyanis átállt a moduláris rendszerre, ami lehetővé teszi a vitorlafelület növelését-csökkentését, így szélesebb széltartományban lehet bonyolítani a versenyeket.

„Szuper érzés Bermudán lenni, egészséges körülmények között edzeni, versenyezni. Persze szeretnénk többet látni a szigetből és találkozni a rajongókkal, de erre most nincs lehetőség, sokkal fontosabb, hogy a regatta biztonságban lemenjen. Ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy gigászi csata zajlik majd a vízen. Minden csapat »búra alatt« él, a legénységek tagjai folyamatosan maszkot viselnek, tartják az előírt távolságot, rendszeresek a tesztek. Mozgásunkat a hotel és a versenyhelyszín közé korlátozták, a helyi hatóságok és a szervezők szigorú előírásokat vezettek be.”

A többi hét csapat: Ausztrália, Franciaország, Nagy-Britannia, Japán, Új-Zéland, Spanyolország, USA. A kiviket Peter Burling, az USA csapatát James Spithill, a briteket Ben Ainslie vezeti – vagyis számtalan arcot láthatunk viszont a nemrég véget ért America’s Cupról: „A SailGP mindig is arról szólt, hogy egy helyre terelje a világ legjobb vitorlázóit, azonos hajókkal versenyeztesse őket és új tehetségeket fedezzen fel.”

A Denmark SailGP Team presented by Rockwool tagjai: Nicolai Sehested, Anne-Marie Rindom, Katja Salskov-Iversen, Rasmus Köstner, Tom Johnson, Martin Kirketerp, Hans-Christian Rosendahl, Lars-Peter Rosendahl. A Bermuda Sail Grand Prix időpontja: április 24–25.

További versenyek az évadban: Taranto, Olaszország (június 5–6.), Plymouth, Nagy-Britannia (július 17–18.), Aarhus, Dánia (augusztus 20–21.), Saint-Tropez, Franciaország (szeptember 11–12.), Cádiz, Spanyolország (október 9–10.). Végjáték 2022-ben: Christchurch, Új-Zéland, majd Finálé (Grand Final) San Francisco, USA (március 26–27.).

Versenyzés a borotva élén:

YouTube video

(fotók és forrás: sailgp.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!