106 495 másodperc: számtalan új csúcs született az idei, 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon

2023. július 11.
Címkék :

Szombaton vált hivatalossá az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj végeredménye, amely szerint számos további csúcs született Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenyén.

Amellett, hogy új időrekord született (MLS Raiffeisen Fifty-Fifty, 5 óra 3 perc 56 másodperc), 515 hajó nevezett be, és a hivatalos végeredmény szerint majdnem ötszáz hajó ért el értékelhető eredményt. A verseny utolsó érvényes befutóját produkáló Soleil a 498-adik helyet szerezte meg, ők több mint huszonkilenc és fél óra (106 495 másodperc) alatt küzdötték le a Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred távot. Mindez azt is jelenti, hogy a befutási arány 97 százalékos volt az idén, ami a Kékszalag hitelesen visszakövethető adatai szerint szinte példa nélküli.

A kiváló széljárásnak köszönhető, hogy a győztes több mint két órával megdöntötte a saját csúcsát, így a Kékszalag időrekordja csütörtök óta 5 óra 3 perc 56 másodperc. Az ideálishoz közelítő körülményeket jól jelzi, hogy az idén tizenkét hajó futott be a korábbi (7 óra 13 perc) csúcsidőn belül. Az élboly 28-30 km/h-s átlagsebességgel haladt a verseny során, ami a tavi túravitorlás-versenyzésben igen gyors tempónak számít, még a sebességre optimalizált katamaránoknál is. Szintén jól szemlélteti az idei kedvező szélviszonyokat, hogy az elmúlt öt év versenyeit nézve 2019-ben például a tókerülőt értékelhető eredménnyel záró hajók több mint fele még a vízen volt, amikor az idén az a mezőnyt záró Soleil áthaladt a füredi célvonalon.

Józsa Márton, az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty kormányosa a célba érés után így nyilatkozott: „A mi szelünk volt! Az egész csapat élvezte a versenyt. Ha nem lett volna egy-két leállás, mint például Siófoknál, akkor a korábban jelzett négy és fél órás befutási idő sem lett volna lehetetlen. Tehát van még min javítani!” Goszleth Marcell, a győztes hajó legénységének egyik tagja ezt csak annyival egészített ki, hogy „mentálisan nagyon kimerítő verseny volt, azzal együtt, hogy ilyen hamar beértünk.” Folytatódott a hagyomány, a verseny első helyezettje ezúttal is fogadta a célban az utolsóként befutó hajót – a kiemelkedő sportemberi gesztust 2019-ben indította útjára a Racing Django, akik ezúttal a hatodik helyen végeztek.

A szombati balatonfüredi ünnepélyes díjátadón rengeteg csapat és vitorlázó részesült elismerésben, az abszolút győztes a Herendi Porcelánmanufaktúra különleges trófeáját kapta meg. A sportszerűség jegyében az 500 ezer forintos pénzjutalommal járó KPMG Fair Play Díjat a Principessa legénysége kapta (Oroszlán Péter kormányos, Báthori Zsigmond, Bárdos Mihály, Csüllög Zsolt, Baráth Gábor, Mónus Gyula András, Sarina Róbert, Almási Zsombor, Maros Gergely, Tóth Elizabet Virág, Bogdán Gergely, Balogh Attila Zsombor, Somi Imre, Nagy Mátyás, Németh Péter, Kis-Kapin Károly), mégpedig azért, mert a verseny első szakaszán, a kenesei bója előtt a Raffica felborult, a Principessa kormányosa pedig két kísérőmotorosukból az egyiket odaküldte, hogy nyújtson segítséget a mentésben. Azzal, hogy a Principessa azonnal hozzáértő, a Liberák mentésében gyakorlott segítséget nyújtott legnagyobb ellenfele, a Raffica számára, kiemelkedően sportszerű cselekedetet hajtott végre.

A turizmust is élénkíti a Kékszalag

Ahogy a korábbi években, az idén is kiemelkedő szerepet játszik a Kékszalag a balatoni turizmus népszerűsítésében. Ebben az évben a versenyt rendező Magyar Vitorlás Szövetség a támogatókkal, partnerekkel közösen számos vízi és parti programmal szervezte meg a Kékszalag Fesztivált, amely július 1-jén indult. A programsorozatban számos elem kötődött a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvényhez. Az események közül kiemelkedett a balatonfüredi móló végén a tó történetét bemutató Privát Balaton fotókiállítás, amelyet a Lipták Gábor Városi Könyvtár állított össze.

A Kékszalag Fesztivál programjait, ezen belül a vitorlásversenyek sikeres megrendezésében kiemelt szerepet játszottak a támogatók, köztük a verseny névadó szponzora, a Raiffeisen Bank. Emellett az Audi, a Generali, a GeneralCom, RSM, KPMG, Dockyard, Herendi Porcelánmanufaktúra, Ilcsi, Egis Gyógyszergyár is. Szintén hozzájárult a rekordok sokaságát eredményező versenyhez az élő közvetítést biztosító Samsung és Telekom.

Fotók: Szántó Áron, Cserta Gábor / MVSZ

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!