Ideális körülmények voltak a Kékszalagon

A balatoni tókerülő időjárása a vitorlázás szempontjából sok évre visszamenőleg a legmegfelelőbb volt. Az új időrekord mellett az utolsó hajó is körülbelül 31 és fél óra alatt teljesítette a 48 órás limitidőre tervezett versenyt.

Meteorológiai szempontból nem annyira a verseny, mint inkább a verseny időjárását megelőző időszak volt összetett. A verseny előtti éjszaka az Északi-tenger partjai felett átvonuló, ebben az évszakban szokatlan viharciklon messze délre lenyúló hidegfrontja érte el a Balaton térségét. A front mögött a Balatonnál megerősödött (40-55 km/h), helyenként viharossá fokozódott (60-65 km/h) az északnyugati szél, amelyet például Balatonőszödön 68 km/h-s széllökés is kísért. A front átvonulását helyenként intenzív csapadék is kísérte.

Reggelre a kelet felé elvonuló csapadékzóna mögött csillapodott a szél, és a két órával halasztott verseny kezdetén így élénk (20-35 km/h), időnként erős (~40 km/h) lökésekkel kísért északnyugati, északi szél fújt. Ezzel a félszéllel a hajók gyorsan eljutottak a kenesei bójáig, ahonnan sokan már ballonnal tudtak menni Siófokig. A csak kissé mérséklődő északnyugati szél estig fennmaradt.

fotó: Cs. Á.

Éjszaka a Balaton helyi cirkulációja és az északnyugati alapáramlás harcából többnyire az utóbbi került ki győztesen, így a hajók éjszaka is tudtak haladni.

A második nap kora reggeltől ismét megélénkült, majd késő délelőttől többfelé meg is erősödött (40-45 km/h) az északias szél, és csak az utolsó hajók befutásakor, kora délutántól alakultak ki gyengén szeles területek Tihany térségében.

A számítógépes előrejelzések segítségével meglehetősen pontosan sikerült követni a hidegfront mozgását és a front utáni szél erősségét, időbeli alakulását. A hajnali frontátvonulással járó viharos szél, illetve annak mérséklődése a számításoknak megfelelően alakult. Nehezebb feladat volt az éjszakai szélviszonyok prognózisa de a modellszámítások itt is a nagyobb területekre adták az északi alapáramlás fennmaradását. Ugyancsak meglehetősen pontosan jelezték a modellek az északnyugati szél másnapi megélénkülését.

Az előrejelzések az OMSZ Siófoki Obszervatóriumában készültek az ottani szuperszámítógépen futó WRF modell segítségével. A WRF modell két globális modell felhasználásával is lefuttatták (az európai ECMWF, illetve az angol meteorológiai szolgálat modelljeivel), az előrejelzések a kétféle számítás szintéziséből készültek – írta a hirbalaton.hu.

Az első köszönti az utolsót:

Bójaforduló Siófoknál, az OMSZ Viharjelző Obszervatóriumából készített videón:

YouTube video

fotók: Kékszalag

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!