Erős lesz a 2023-as Rolex Middle Sea Race mezőnye

Miután a tavalyi egy- és többtestű abszolút első is benevezett, már biztosan tudható, hogy a 44. Rolex Middle Sea Race kiélezett csatákat hoz majd.

Visszatér a holland 30 méteres (100 láb) Leopard 3, amely az új tulajdonos Joost Schultz első érmét hozta, ahogy Alexia Barrier is, aki tavaly Riccardo Pavoncelli MOD70 Mana nevű hajójának volt a szkippere, az idén azonban már – Limosa néven – övé a hajó. Érkezik még a Royal Malta Yacht Club által 1968-ban alapított versenyre a svájci Botin 52 Caro, az idei Rolex Fastnet Race IRC-győztese. A lista ugyanakkor nem végleges, a határidő szeptember 22. (bár a klub fenntartja a jogot, hogy szeptember 29-ig késői jelentkezéseket is elfogadjon).

Barrier ezúttal nem lesz egyedüli nő a fedélzeten, Dee Caffari, Elodie Mettraux, Marie Riou és Sara Hastreiter is csatlakozik hozzá a vegyes csapatban: „izgalmas kihívás lesz kapitányként és tulajdonosként fogni a kormányrudat, de élvezem ezt az újonnan szerzett felelősséget. Nagyon szeretem a Rolex Middle Sea Race-t, elsősorban azért, mert a Földközi-tengeren otthon érzem magam. Ez lesz a negyedik alkalom, hogy indulok, az első kettő meglehetősen vadul sikerült Class40 osztályban. Alig várom, hogy megtudjam, milyen körülményekkel fogunk az idén szembesülni.”

Az egytestűek között a Leopard 3 legnagyobb ellenfelei jelenleg a BlackJack, a Spirit of Malouen X és a Pyewacket 70, ehhez az illusztris csoporthoz várhatóan csatlakozik a Lucky (a korábbi Rambler 88), valamint a tavaly debütáló Bullitt.

Kicsit „hátrébb” nézve a mezőnyben olyan érdekességeket találunk, mint a SunFast 3300 Red Ruby, amely tavaly a kétszeres olimpiai érmes Jonathan McKee irányításával állt rajthoz, de végül nem sikerült befejeznie a versenyt. Az idén a hajó amerikai tulajdonosa, Christina Wolfe és férje, Justin szintén „négykezesben”, azaz kétfős legénységgel próbálkoznak: „Már 28 éve versenyzünk ebben a formában, egy otthoni négykezes versenyen találkoztunk 1995-ben, és azóta is együtt vagyunk!” A partnerség sikere azon alapul, hogy hasonló erősségekkel rendelkeznek, ami lehetővé teszi a páros számára, hogy gyakran cseréljenek szerepet versenyzés közben, minden különösebb aggodalom nélkül. „Mivel mindig együtt edzünk és versenyzünk, folyamatosan tanulunk és remélhetőleg együtt fejlődünk. A sikernek alapvető feltétele, hogy ismerd a csapattársad képességeit, és bízz bennük. Ez lesz az első Rolex Middle Sea Race versenyünk, ez az egyik legszebb és legérdekesebb versenypálya a 600 mérföldesek között, és ez az a verseny, ami miatt leginkább úgy döntöttünk, hogy beszerzünk egy hajót az európai regattákhoz.”

A 44. Rolex Middle Sea Race október 21-én, szombaton rajtol, a nevezési lista (amelyen már ott van a magyar zászló alatt hajózó Wild Joe is) itt böngészhető.
A 2022-es verseny legjobb pillanatai:

YouTube video

(fotók és forrás: Rolex Middle Sea Race)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!