Küzdelem a túlturizmus ellen Olaszországban – új szabályok jönnek

Olaszország népszerű úti céljai a turisták rohamát ellensúlyozó intézkedésekkel készülnek a szezonra.

Olaszországban több népszerű úti célban is hoztak olyan intézkedéseket, amelyek ellensúlyozzák a turisták rohamát.

Néhány kisebb szigetre – ilyen pl. Procida és Giglio – nem lehet bevinni a régión kívülről származó motorkerékpárokat és autókat, a turistáknak pedig belépődíjat kell fizetniük érkezéskor.

Szicíliában szintén napirenden van egy olyan rendelet elfogadása, amely – július vége és szeptember eleje között 40 napra – kitiltja a látogatók autóit és motorkerékpárjait.

Szardínia néhány strandjára korlátozták a kijutást, a turistáknak egy alkalmazáson keresztül kell előre helyet foglalniuk, 6 euró körüli összegért. Asinara fehér homokos tengerpartján pedig természetvédelmi okokból nem szabad fürdőlepedőt leteríteni a földre, csak gyékényt.

Az ország hegyvidéki régióiban, így Dél-Tirolban és Trentinóban is korlátozzák a turisták számát a tavak körül. Ezenkívül az autós forgalom korlátozására és a fenntartható turizmus támogatására is vannak projektek.

Több város hoz intézkedéseket a túlturizmus ellen. Mint ismert, Velence „elutazási adó” bevezetését tervezi, Firenzében pedig szabályozzák a rövidtávú lakáskiadást a történelmi városközpont és a lakosok védelme érdekében.

fotók: theguardian.com, thegallivantinggallos.com, insider.com, euronews.com

forrás: turizmus.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!