Egy hét hajózás Szicíliában

2018. január 17.
Címkék :

A januári hidegben igazán jólesik egy kis mediterrán felüdülés. Útvonalajánlónkban ezúttal Szicília északi oldalán kalandozunk. Mind az indulási, mind az érkezési kikötő közelében található repülőtér, így jóval egyszerűbb a logisztika.

Első nap: Palermo
Hiába a sziget legnagyobb települése, a Monte Pellegrino tövében fekvő városban néhány perc alatt eljutsz a repülőtértől az indulási kikötőbe (Port of Palermo). Ez a nap legyen az ismerkedésé: nézz körül Szicília közigazgatási központjában, látogass el a díszes Piazza Bellinire, tedd tiszteleted a katedrálisban, járd körbe a királyi palotát. Ha pedig átruccansz Monrealéba, a Conca d’Oro (Arany kagyló) természeti szépségében gyönyörködhetsz. Hogy este a hajón vagy valamelyik étteremben vacsorázol, az rajtad áll.

Második nap: Ustica
Az út pár óra alatt letudható, a vulkáni sziget pedig nincs kilenc négyzetkilométer, viszont a környező tenger természetvédelmi terület, úgyhogy a türkizkék vízben igencsak gazdag állat- és növényvilágban gyönyörködhetsz. A part mentén számtalan barlang várja, hogy felfedezd, szánj időt rájuk. Ahogy érdemes ellátogatnod a víz alatti régészeti múzeumba is.

Harmadik nap: Eoli-szigetek
Az olasz csizma orra felé indulva eltérő karakterrel rendelkező szárazulatok közé érsz, ahol egymástól pár kilométerre fekszik a Holdbéli tájra emlékeztető Vulcano, a békés strandjairól és függőleges sziklafalairól híres Salina, vagy épp Lipari zöldellő rétjei. Panareán kihagyhatatlan a sárfürdőzés a forró vizes források valamelyikénél.

Negyedik nap: Portorosa
Újabb rövid túra, vissza Szicília szigetére, hogy ezúttal a környék legmodernebb marinájában, Portorosa kikötőjében lelj esti pihenőhelyre. Jellegéből fakadóan eléggé felkapott intézmény, az úszómedence, a gondosan ápolt zöld növényzet, a gigantikus strand és a jól felszerelt bevásárlóközpont sokakat csábít.

Ötödik nap: Messina
Bár a táv nem feltétlenül indokolja, de viszonylag korai indulást javaslunk, mert a napi adagban benne van a Messinai-szoros leküzdése, valamint a kikötőbe navigálás is, ami errefelé nem mindig egyszerű. Számtalan olyan halfaj úszkál az itteni vizekben, mely máshol nem található meg, ezért határozottan javasoljuk, hogy vagy fogj magadnak vacsorára valót, vagy válassz halat a helyi éttermek kínálatából. Program lehet eljutni Torre Faróba, és közelről szemügyre venni az acélvázas világítótornyot, ami előtt délelőtt elhaladtál.

Hatodik nap: Taormina
Megérkezvén kis túlzással a házak alá tudsz beállni, lévén az épületek a meredek sziklafalnak támaszkodva épültek egymás fölé. Horgonyzás után mindenképp vedd a fáradságot, hogy feljuss a település központjába, mert az ókori görög színház kötelező elem, ha arra jársz. És persze a hátterében álló Etnát is muszáj megcsodálni.

Hetedik nap: Catania
Megint csak egy kellemes táv, bőven lesz időd fürdeni, napozni, illetve délután-kora este megejteni egy közepesen hosszú városnézést, ámulni a katedrálisokon, hűsölni a városi parkokban, lenézni az Amfiteátrum maradványaira a Piazza Stesicoróról.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!