Még drágább lesz a velencei utazás

2023. január 3.
Címkék :

Velence önkormányzata áprilistól elutazási adó bevezetését tervezi, az adó alanyai a Marco Polo repülőtérről induló utasok lennének.

Az olasz város utazókat érintő adónemet készül bevezetni 2023 áprilisától. Nem a régóta belengetett belépődíjról van szó, amelyet a városba érkező szabadidős turistáknak kell megfizetniük várhatóan jövő nyártól, hanem egy másik, 2,50 eurós adóteherről, amelynek a Marco Polo repülőtérről induló utasok lesznek az alanyai.

A közterhet nemcsak a turistáknak, hanem a velencei lakosoknak is meg kell fizetniük, ha a tessarai repülőtérről, légi úton hagyják el a várost. A velenceiek amúgy rendszerint a töredékét alkotják a repülőtér utasainak.

A Marco Polo reptérnek 2022-ben 4,6 millió induló utasa volt, Velence tehát elméletileg évi bruttó 11,5 millió euróra számíthat az adóból.

A városba érkezők által fizetendő belépődíj összege 3–10 euró lesz, a város telítettségétől függően. Nagyon alacsony látogatószám esetén az is előfordulhat, hogy a belépők mentesülnek a díj megfizetése alól. Velence önkormányzata nyáron még úgy tervezte, hogy 2023. január 16-tól teszi fizetőssé a belépést a városba azon turisták számára, akik egyetlen éjszakát sem töltenek el ott. A hatóságok azonban novemberben bejelentették, hogy legalább hat hónappal elhalasztják a bevezetését – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!