Korlátozások a szardíniai strandokon

Szardínia is beáll azoknak a népszerű olasz turistacélpontoknak a sorába, amelyek megpróbálják megóvni természeti értékeiket a tömegturizmustól, és ennek érdekében többféle, érdekes szabályozással próbálkoznak.

Szardínia az utóbbi években nagyon népszerű célpontjává vált az olasz és a nemzetközi turizmusnak is. A túlzott népszerűség azonban gondokkal is jár. A Spiaggia Rosa, vagyis a rózsaszín homokos tengerpart például naponta több ezer turistát vonz, akik mind gyönyörködni akarnak a strand különleges homokjában. Azonban a partot ma már csak hajóról nézhetik meg, de nem szállhatnak ki. A partszakaszt még az 1990-es évek közepén zárták le, miután helyi hatóságok észrevették, hogy különleges színű homokja kezd elfogyni, mert a turisták kilószámra hordják haza szuvenírnek.

A rózsaszín strandtól nem messze található a Spiaggia del Cavaliere, amelyre az idén szintén belépési tilalmat vezettek be. Azt, hogy ez csak az idei évet érinti, vagy ezentúl egyáltalán nem lehet látogatni a partszakaszt, azt még nem tudni.

Mások inkább a belépők számának maximalizálásával próbálkoznak. A La Maddalena félszigeten két strand is úgy döntött, hogy naponta csupán hatvan ember léphet be a területére. A turistáknak előre le kell foglalniuk az interneten, melyik időpontban mennének az adott strandra, majd egy fejenként háromeurós díj előzetes befizetése után már mehetnek is. A rendszer egyelőre nem tökéletes: online foglalás helyett jelenleg csak a helyi idegenvezetőnél lehet foglalni, de az önkormányzat azt ígéri, hogy hamarosan egy alkalmazás segítségével vehetik majd meg az érdeklődők a jegyeket.

Már strandok is próbálkoziknak létszámkorláttal. A Cala Sisine naponta 1600, a Santa Maria Navarrese pedig 1300 embert enged be a területére. A Cala Mariolu ennél is kevesebb, csupán 550 látogatót fogad, akiknek fejenként egy eurót kell fizetniük.

A sziget déli részén lévő Villasimius más taktikát fejlesztett ki: itt nem belépőjegyet, hanem parkolójegyet kell fizetni, aamelynek a napi díja 10 euró/autó, és ehhez jön utasonként egy euró extra költség. A biciklisek és a gyalogosok három eurót kell fizessenek, ha a Punta Molentisre, a Riu Trotture vagy a Portu Sa Ruxira akarnak menni.

A keleti parti Ogliastra Cala Birìala strandja dupla korlátozást vezetett be: itt nemcsak a strandra belépők számát maximalizálták napi 300 főben, de az időt is megszabják: mindenki csupán két órát maradhat ott. A Cala dei Gabbianira már 350 főt is beengednek, de ők is csupán két órát tölthetnek el.

A nyugati parton lévő híres Pelosa beach szintén létszámkorlátot vezetett be: naponta csak 1500-an mehetnek be a területére a főszezonban, vagyis szeptember végéig, miután a tavalyi évben egyes napokon a négyezret is elérte a strandra látogatók száma. Akik ennek ellenére is itt akarnak napozni, azoknak 3,5 eurós jegyet kell előre venniük. Az új szabályzat pedig azt is kimondja, hogy a strand területén törülközőket nem lehet használni, helyettük gyékényt kell leteríteni a földre, mivel az kevesebb homokot szed fel – írta a hu.euronews.com.

fotók: flickr.com, sardegnainblog.it, turismobaunei.eu, sardegnaturismo.it, twitter.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!