Vízre került az intelligens olajszállító

2019. június 26.
Címkék :

Szolgálatba állt a világ első okos olajtankere, a kínai gyártmányú New Journey. A hajó nemcsak a kőolajszállítmány kezelésével kapcsolatos fedélzeti feladatokat, hanem az irányítást is képes automata üzemmódban végezni.


A hajó mintegy 2,25 millió hordó nyersolaj szállítására alkalmas, kivitelezője pedig a kínai hajóépítő, a Dalian Shipbuilding Industry volt.


Robotpilóta, intelligens szállítmánymenedzsment, valós idejű hatékony energiamenedzsment, automatizált hajó-szárazföld kommunikáció: ezekre mind képes a 300 méter hosszú, legmagasabb pontján 55 méter magas New Journey, az első olajtanker a világon, amely integráltan jelenít meg a közúti közlekedésben vagy épp a repülésben már használt okos technológiákat.


Az idén áprilisban a nyersolaj kínai finomítása is rekordokat döntött, átlagosan napi 12,7 millió hordóval, Kína pedig az idén további 800 ezer hordóval bővíti a kapacitást, 2020-ban pedig a tervek szerint újabb 1 millió hordóval.


Ilyen óriási napi mennyiségnél sokat számít, hogy milyen olcsón juthat hozzá Kína a nyersolajhoz, és ahhoz milyen szállítási költség társul. Az okostanker ez utóbbin tud jelentős megtakarítást elérni úgy, hogy az üzemeltetés hatékonyságát bonyolult algoritmusok segítik, elősegítve a költségek csökkentését – írta az origo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!