A növekedés kora lejárt, jöhet az újturizmus

A IV. Kárpát-medencei Natúrparki Találkozón összefoglalót kaphattunk a területfejlesztés, a környezetvédelem és az aktív turizmus aktualitásairól. A közösségek együttműködését, az elnéptelenedett vidék felemelését, az új környezetpolitikai célok fontosságát hangsúlyozták.

Hazánkban jelenleg 10 vármegyében17 natúrpark található, a natúrparki együttműködésekhez 338 település tartozik, ami az ország területének a 10,4 százaléka. Ezeknek a natúrparkoknak nagy szerepük van a területfejlesztés területén. Az utóbbi években jó néhány előrelépés történt a területfejlesztés területén, az új területfejlesztési törvény több új intézményrendszert és eszközrendszert vezettek be, amely számos lehetőséget rejt magában a fejlesztések terén.

Több olyan vármegye is van, ahol jelentős gazdasági növekedés volt, de sok helyen csak szerényebb mértékű fejlődést volt tapasztalható. Az ország gazdasági fejlődésének motorja jórészt még mindig a főváros mögött lévő gazdasági erőben jelenik meg.

A vidék lényegében elnéptelenedőben van, és Magyarország jelentős része népességfogyást szenved el – igaz ez a valamennyi kis- és középvárosra és nagyvárosra is. Jól azonosíthatók azok a térségek, ahol gazdasági, társadalmi erőforrások vannak.

A területfejlesztés fontos feladata, hogy a nagy-, illetve a kis- és középvárosokat egy-egy külön program keretében fejlessze, és fontos lenne ha a kis- és középvárosok térségéből nem akarnának elköltözni az emberek. Itt jönnek a képbe a natúrparkok, mivel ezek jó része a vidéki Magyarország területére esik. A Dunántúlon számos natúrpark városi térségben, míg a Dunától keletre a natúrparkok zöme valamilyen falusi, kistelepüléses környezetben található.

Az az alulról jövő kezdeményezés, amely a natúrparkokat életre hívta, kellene, hogy megjelenjen a területi együttműködésekben is, mert be kell lássa minden szereplő, hogy közös programokra és közös gondolkodásra van szükség.

Az új jogszabályi változások célja a levegőminőség javítása, a környezetterhelés csökkentése és a magyar társadalom egészségi állapotának javítása. Ehhez fejlesztik a körforgásos gazdaságot és kijelölik az új környezetpolitikai célokat.

A kormány elfogadta a nemzeti aktív turisztikai stratégiát, így a fejlesztés már ezek mentén zajlik, valamint javaslatot tettek további 11 stratégiai terv kidolgozására. Az aktív turizmust csak hálózatokban lehet fejleszteni, amelyben a natúrparkoknak is fontos szerepük van. A natúrparkok esetében fontos, hogy kialakítsák a sajátosságaikra koncentráló arculatot, csakúgy, mint a Tisza-tó esetében. Nem arra van szükség, hogy egy-egy térség megpróbálja felvenni a versenyt egy másikkal, ehelyett meg kell keresni a saját karakterisztikájukat, és ezeket a turisztikai attrakciókat támogatni.

Sommerfrische, a jó példa – a cikk folytatása elérhető ide kattintva.

fotók: naturparkok.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!