Visszajuttatná a vitorlázást a paralimpiára a World Sailing

Ahogy a most közzétett stratégiájából kitűnik, a World Sailing célul tűzte ki, hogy visszajuttassa a vitorlázást a paralimpiai játékokra.

A Para Inkluzív Stratégia (Para Inclusive Strategy) a paravitorlázás fejlesztésére összpontosít, együttműködik a tag nemzeti hatóságokkal és a főbb eseményekkel, hogy befogadóbb sportágat hozzon létre, és növelje a paravitorlázásban részt vevő országok számát. A stratégia 2029-ig tervez.

David Graham, a World Sailing vezérigazgatója: „Elkötelezettek vagyunk a paravitorlázás fejlesztése és a globális fejlődés hosszú távú céljai mellett, utóbbiak közé tartozik a paralimpiai játékokba való visszatérés is. A Para Inkluzív Stratégia megmutatja a tagok, a klubok, osztályszövetségek és vitorlázók számára a paravitorlázásban rejlő lehetőségeket, hiszen továbbra is büszkén valljuk, hogy a vitorlázás mindenki sportja – képességektől és tapasztalatoktól függetlenül. A Para Inkluzív Stratégia arról szól, hogy mindenkinek jár a vízre jutás élménye.”

Hannah Stodel, a World Sailing paravitorlázásért felelős menedzsere és négyszeres paralimpikon: „Óriási lehetőség ez az egész sportág számára, hogy újragondoljuk, miként foglalkozzunk a vitorlázókkal, megszüntessük a részvétel akadályait, és valóban mindenki számára befogadóvá tegyük a vitorlázást. Tudjuk, hogy a vitorlázás képessé teszi a fogyatékkal élőket a teljesebb életre a vízen kívül is, és ez a stratégia arra összpontosít, ami a közösségünk számára a legfontosabb – erős alapot épít a befogadáshoz. A tavalyi hágai Allianz vitorlás-világbajnokságon a paravitorlázás először szerepelt a programban, hatalmas sikerrel, most pedig sűrű paravitorlás-szezon előtt állunk világszerte. Izgalmas időszak ez sportágunk és mindenki számára, függetlenül a fizikai képességektől.”

Az elmúlt öt évben 30 százalékkal nőtt azon nemzetek száma, amelyek vitorlázói részt vesznek a nemzetközi paravitorlás-versenyeken. Az Inkluzív Fejlesztési Programon keresztül jelentős előrelépés történt a regionális fejlesztési központok létrehozása terén is.

A következő öt évben a World Sailing:
Fenntartja a világméretű elérését, amely jóval meghaladja a 32 országot a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság három régiójában – ami a paralimpiai játékokon való részvételhez szükséges;
Átfogó, négyévenkénti versenynaptár létrehozása a Para Inclusive versenyekből;
A 2026-os valenciai és a 2027-es gdyniai vitorlás világbajnokságok részeként parainkluzív sportágak megrendezése.
A legmagasabb szintű irányítási normák biztosítása, beleértve egy erőteljes doppingellenes programot, amely magában foglalja az oktatást és a sportolók tesztelését is.

A World Sailing a Safesport program bevezetését is ösztönzi minden Para Inclusive eseményen, hogy a sportágat olyan befogadó és biztonságos sportágként ismerjék el, amelyben bárki részt vehet.
A Para Inclusive Strategy 2024–2029 teljes terjedelmében letölthető a World Sailing honlapjáról.

(fotók és forrás: sailing.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!