Először volt egyszerre parasportolók és épek világbajnoksága vitorlázásban

Az idei volt az első alkalom, hogy a paraversenyek az Allianz vitorlás-világbajnokság részei voltak, ráadásul mindhárom osztályban izgalmas megmérettetés zajlott.

Női Hansa 303
Betsy Alison (ötször nyerte el a Rolex Yachtswoman of the Year díjat) szó szerint a padlóról állt fel, mert novemberben rákos daganatot távolítottak el a csípőjéből. Márciusban döntötte el, hogy indul a világbajnokságon, de akkor még kérdéses volt, fizikailag bírja-e az utazást az Egyesült Államokból, illetve a regatta terhelését. Az utolsó futamot megelőzően egy ponttal vezetett Olga Gornas-Grudzien (POL) előtt, de kitartott, és a futamot megnyerve biztosította be első helyét: „Elég nyugodtan mentem ki a vízre, mert tudtam, hogy elég jól értem, mi történik odakint. Ezzel együtt külön öröm, hogy meg tudtam nyerni az utolsó futamot. Tizennyolc hónap szünetet követően most vettem részt először regattán, jó érzés volt rájönni, hogy még van bennem spiritusz.”

Férfi Hansa 303
Piotr Cichocki (POL) a férfi Hansa 303-as versenyszámban stílusosan, zsinórban öt futamgyőzelemmel zárt, egyértelművé téve, hogy nem véletlenül tartották őt a legnagyobb esélyesnek. Már az utolsó futam előtt biztos győztes volt, de így sem vette félvállról a küzdelmet, és behúzta a záró menetet. Legközelebbi riválisa, Takumi Niwa (JPN) az ötödik helyen végzett, de ez sem veszélyeztette az ezüstjét.

2.4m Norlin OD
Heiko Kroger (GER) tizedik világbajnoki címét szerezte meg. Miután a regatta minden futamában az első vagy a második helyen végzett, az utolsó napon kicsit háttérbe szorult, ötödik helyen futott be, miközben az olasz Antonio Squizzato és Davide di Maria a futamgyőzelemért küzdött. Kettejük csatáját Squizzato nyerte, de di Maria második helye elég volt az ezüstéremhez.

Kroger így nyilatkozott: „Nem is tudom, mit mondhatnék. Tökéletes világbajnokság volt, remek időjárási körülmények között, sok kihívással. Talán sokan számítottak erre az eredményre, de akkor is nagyszerű dolog megnyerni egy világbajnokságot. Mindez nagyon fontos a paravitorlázás és a sportág számára, itt vagyunk és versenyzük, rengeteg fotó és videó készül rólunk, nem beszélve a PR-anyagokról. Ez talán segít az embereknek elgondolkodni azon, miért ne vitorlázhatnának ők is. A vitorlázás több mint sport és több mint hobbi. Az életem része, több mint 50 éve foglalkozom vele, a versenyzés számomra a vitorlázás fontos része, és remélem, még sokáig űzhetem.”

RS Venture Connect
Ange Margaron és Olivier Ducruix (FRA) tíz futam alatt csak háromszor kapott ki (köztük az utolsóban), ezzel együtt magabiztosan szerezték meg a győzelmet. A francia duó az első hat futamot megnyerve hamar megszilárdította pozícióját az élmezőnyben, az utolsó versenynapon már csak az ezüst- és a bronzérem sorsa dőlt el. Ducruix: „Ezt akartuk, és most, hogy sikerült, nagyon boldogok vagyunk. Úgy gondolom, az idén és tavaly elvégzett munka egyre jobbá és jobbá tett minket, így mindketten nagyon jól éreztük magunkat. Tudtuk, hogy jó a sebességünk, Ange nagyon érzi a szelet, a stratégia pedig, amit kitalált, mesés volt.”

Eredménylista.

Rövid összefoglaló a paravitorlás-osztályok utolsó versenynapjáról és a díjkiosztókról:

YouTube video

(fotók és forrás: World Sailing)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!