„Kötelező irodalom”: illemtanfilm a Tisza-tóhoz

2024. július 24.
Címkék :

Hány sört lehet meginni, ha csónakot vezetünk? A bicikliseknek vagy az autósoknak van elsőbbsége a gáton? És itt még nincs vége a kérdések sorának.

Június 19-én jelent meg Ljasuk Dimitry filmes, környezetvédelmi aktivista legújabb filmje, mely a Tisza-tónál érvényes írott és íratlan szabályokat taglalja. A Tisza-tónál ugyanis vannak különleges szabályok, amelyeket minden turistának be kell tartania. A Tisza-tó nem Balaton: olyan természetvédelmi terület, ahova bármikor, bárki bemehet, de csak bizonyos feltételeket betartva. Sokan sajnos úgy érzik, hogy itt nem kell szabályokat betartaniuk, emiatt több alkalommal estek már meg különböző viták a tavon. Ezeknek a kiküszöbölése és a Tisza-tó természeti értékeinek megóvása érdekében készítette el Dimitry Tisza-tó, írott és íratlan szabályok című filmjét.

„Az utóbbi években számtalan felelőtlen és balesetveszélyes helyzetnek voltam tanúja a vízen. Elképedve néztem, mennyi nemtörődöm ember van, akik többsége nincs is tisztában azzal, mit okoz. Csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig nem volt halálos kimenetelű baleset. A természet és az élővilág mellett az ide látogató embereket ugyanúgy féltem, hiszen sokszor veszélyesek egymásra is” – fogalmazott Dimitry.

A filmmel elsősorban az a célom, hogy hozzájáruljak a turisták, horgászok, hajósok és biciklisek felvilágosultabb magatartásához, az emberek alázattal és tisztelettel menjenek a vízre, annak partjára és a természetvédelmi területekre. Továbbá, hogy megelőzzem a baleseteket, felelőtlenséget, tudatlanságot, konfliktusokat, esetleges pusztítást és hozzájáruljak a filmmel ahhoz, hogy jobban vigyázzanak a Tisza-tóra és élővilágára. Szerettem volna, hogy mindenki megértse a filmet, ezért paragrafusok felsorolása nélkül, asszertív módon, egyszerűen mutatom be a témákat, problémákat és a megoldásokat. Ahhoz, hogy naprakész és hiteles legyen a filmem, szakmai segítséget kértem és kaptam a Tisza-tavi Vízirendészettől, a KÖTIVÍZIG-től, a Hortobágyi Nemzeti Parktól, a Tisza-tó Mentőcsoporttól, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft-től, illetve néhány szakembertől és kutatótól is.”

Írott és íratlan szabályok a Tisza-tavon. Érdemes rászánni az időt!

YouTube video

fotók és forrás: ilovetiszato.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!