174 nap egyedül a tengeren

Mark Sinclair május 27-én megérkezett Les Sables d’Olonne-ba, ezzel befejezte négy évvel ezelőtt megkezdett egyszemélyes vitorlás földkerülését.

Sinclair 2018-ban ugyaninnen rajtolt el a Golden Globe Race mezőnyével, de mivel vízhiánnyal és pajorinvázióval küzdött, úgy döntött, hogy – karácsony közeledtével – megáll szülővárosában, a dél-ausztráliai Adelaide-ben.

Ezután benevezett a 2022-es Golden Globe Race-re, így három évvel később, 2021. december 5-én folytatta útját, hogy elérje a következő rajtot. Sinclair így az utolsó versenyző lett, aki befejezte a GGR 2018-at, és az első a Chichester-osztályban (egy megállóval teljesített földkerülés), mivel a GGR 2018-as kiadásának nem volt időlimitje.

Les Sables d’Olonne csatornáján felhajózva, Mark Sinclair 15.30-kor kikötötte Coconut nevű hajóját a Vendée Globe pontonjánál. Ott Yannick Moreau, Les Sables-d’Olonne polgármestere, Don McIntyre, a Golden Globe Race alapítója és Jean-Luc Van Den Heede, a 2018-as GGR győztese üdvözölte.

Miután februárban a Horn-fok megkerülése közben négy egymást követő vihart is átvészelt, Sinclair, az oceanográfus és volt ausztrál haditengerészeti kapitány azt hitte, hogy a legnehezebb részen túl van, de május közepén, a Vizcayai-öbölbe való belépés előtt egy nagyon alacsony nyomású rendszerbe került, kétszer felborult, megsérült mindkét vorstagja és az utolsó, még működőképes műholdas telefonja. Hab a tortán, hogy napokkal a megérkezés előtt kifogyott a főtt ételekből és a vécépapírból! A célba érkezéskor Don McIntyre egy különleges, „világ körüli” menüvel ajándékozta meg, amit a La Mie Câline, a helyi hajós, Arnaud Boissière partnere ajánlott fel.

Les Sables D’Olonne-ból való 2018. júliusi indulása óta Mark 332 napot töltött a tengeren, hogy teljesítse a világ körüli útját. Hivatalosan május 27-én, pénteken, 14.06-kor érte el a Nouch Sud kardinális jelet Les Sables előtt, ezzel befejezte saját útját, és lezárta a 2018-as Golden Globe Race-t. Pontosan 100 napja maradt arra, hogy rendbe szedje magát és hajóját a 2022-es GGR rajtja előtt. Les Sables d’Olonne, a Vendée Globe városa 2022. augusztus 20-tól ad otthont a Golden Globe Race versenyfalujának, a rajt szeptember 4-én lesz.

Tavaly márciusban a versenyen részt vevők közül tizenegy szkipper érkezett Les Sables d’Olonne-ba, hogy a versenykiírásnak megfelelően megkezdje a ráhangolódást a regattára, így Port Olona lett a világ leghosszabb és legmagányosabb sporteseményének felkészülési bázisa.

(fotók és forrás: goldengloberace.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!