Megdőlt a rekord a Golden Globe Race-en

Jean-Luc van den Heede nemcsak a leggyorsabb, de a legidősebb versenyző is, aki teljesítette a földkerülő versenyt. Kopár István a negyedik helyen vitorlázik.


Kétszáztizenegy nap, 23 óra 12 perc és 19 másodperccel a rajt után ért célba a Golden Globe vitorlásverseny győztese. A hetvenkét éves Jean-Luc van den Heede a brit Sir Robin Knox-Johnston rekordját döntötte meg ezzel.

„A folyton visszatérő alacsony légnyomás volt a legfárasztóbb. Az egyik este még nyugodt az idő, aztán másnap feltámad a szél. Ilyenkor elsősorban lelkierőre van szükség, nem is a fizikai állóképesség fontos. Ennyi idősen, úgy gondolom, még szép napok elébe nézek. De nem szeretnék újra indulni” – mondta a győztes.


A versenyt 1968 óta rendezik meg, akkor kilencen indultak és csak egyikük ért célba. Különlegessége, hogy csakis hagyományos építésű, hosszúkíles hajókkal szabad indulni, és menet közben csak papírtérképekkel és szextánssal szabad navigálni, semmilyen modern technikát vagy külső segítséget nem szabad igénybe venni. A magyar származású, de amerikai színekben induló Kopár István a negyedik helyen áll, ő még Brazília partjainál tart – írta a hu.euronews.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!