Cholnoky Sára – Már Párizsra tervez

2021. szeptember 29.
Címkék :

Második olimpiáján vett részt a szörfös Cholnoky Sára, aki munka mellett versenyez, edzősködik és már sportdiplomataként is tevékenykedik.

Aqua: Miként kezdődött a te sportolói pályafutásod?
Ch. S.: Óvodáskoromtól úsztam, mivel asztmás voltam. Majd megismerkedtem a tenisszel, a síeléssel, de elmondható, hogy testnevelésórán minden sportot jól csináltam. A szörföt ugyanakkor viszonylag későn kezdtem, nyaranta a Balatonon próbálgattam, mivel édesapám is szörfözött. Jártam táborokba, majd 17 évesen mondta az egyesület vezetője, Körtvélyesi Miklós hogy versenyezni fogok.

Aqua: Gyorsan kiderült, hogy van hozzá tehetséged?
Ch. S.: Magyarországon sajnos nincs óriási mezőny, de sok versenyen indultam, és éreztem, hogy jól megy, egészen jó eredményeket értem el. Májusban volt az első versenyem, előtte nyáron álltam először szörfön. Bekerültem a szövetségi edzőtáborba, majd 2007-ben már az olimpiai hajóosztályban versenyeztem, azaz bedobtak a mély vízbe. Utaztam a világbajnokságra is, ami akkor még óriási falat volt, nemzetközi szinten nem jöttek az eredmények, hiszen olyanokkal mentem együtt, akik nyolcéves koruktól szörföztek.

Aqua: Mik voltak az első sikereid?
Ch. S.: Az U21-es Európa-bajnokságon 2008-ban bronzérmet nyertem, de szerintem igazán a felnőtt eredmények számítanak. Detre Dia 2011-ben megszerezte a kvótát a londoni olimpiára, de a világbajnokságon, amely az egyik válogató volt, nekem is sikerült szinten belül teljesítenem. Majd egy hónap múlva a világkupában sikerült megvernem Diát, és egy hajszállal maradtam le a londoni játékokról. Ez nagy dolog volt, akkor éreztem, hogy ott a helyem a nemzetközi mezőnyben. London ajándék lett volna nekem, de még nem voltam elég felkészült, így utólag nem bánom, hogy nem jutottam ki. Viszont akkor elhatároztam, hogy komolyan végigcsinálom a következő éveket. Utána azt éreztem, hogy tényleg megérdemeltem a riói kvótát.

Aqua: Innentől mondhatjuk, hogy női vonalon egyeduralkodó vagy idehaza?
Ch. S.:
Miután Dia befejezte a pályafutását, igen. Sajnos még nincsenek olyan fiatalok, akik nemzetközi szinten jól tudnának teljesíteni. Én a versenyzéssel párhuzamosam edzősködöm is a Körte SE-ben, és több lány van nálunk, mint fiú, köztük sok tehetséges. Az a hosszú távú cél, hogy kineveljünk egy olimpikont, aki Los Angelesre, 2028-ra fel tud készülni.

Aqua: A munkád is a sporthoz kötődik?
Ch. S.: Van egy nyolcórás állásom, 2016-tól technikai vezető vagyok a Körte SE-ben. Elsősorban a kézilabdacsapatainkkal foglalkozom, több mint száz sportoló van nálunk. Intézem az ügyeiket, összefogom az edzéseket, a bajnokságokat. De foglalkozunk síoktatással, van egy műanyag pályánk Budapesten, sítáborokat szervezünk, bár a járvány miatt ezek elmaradtak. Nyáron pedig vitorlás- és szörftáborokat viszünk négy helyszínen a Balatonnál.

Aqua: Munka mellett versenyzel, edzősködsz, és tavaly óta már sportdiplomataként is elkezdtél dolgozni. Ez mit jelent pontosan?
Ch. S.:
Mivel meghatározó ember vagyok a hazai utánpótlásképzésben, gyerekekkel foglalkozom, így beválasztottak elnökségi tagnak a Nemzetközi Techno Szövetségbe, amely az ifjúsági utánpótlásosztály. Az a feladatunk, hogy meghatározzuk, hol legyenek a versenyek, a beadott pályázatokat megvizsgáljuk, elfogadjuk a szabályokat, magyarán, hogy jó irányba vigyük a sportágat. Felelősségteljes munka, mert egy versenyen több mint százfős mezőnyről beszélünk.

Ambrus Gábor

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin 150. számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!