Horvátország – paradicsomi környezet, kulináris élvezetek

Déli szomszédunknál, a turizmussal lépést tartva, a gasztronómia is rohamléptékben fejlődik. Minden igényt kielégítő luxuskörülmények, fantasztikus ízek és élmények várják mindazokat, akik akár hajón, akár szárazföldön töltenék el a szabadságukat Horvátországban.

Az ország kincseinek száma végeláthatatlan, ahogy a tengerpart is, amelynek mentén végighaladva számtalan szépség tárulkozik az ember szeme elé. Nemcsak a több mint 1700 km hosszan végignyúló partszakaszon, hanem az ország belsejében is érdemes kalandozni. Érezni a mediterrán városok hangulatát, kővel kirakott utcáinak és tereinek elevenségét, amelyek olyanok, mintha egy film kulisszái lennének. Felfedezni a gazdag történelemről szóló meséket, megnézni a legendás erődítményeket, a szakrális örökséget, múzeumokat, galériákat, az UNESCO védelme alatt álló nevezetességeket.

A több mint ezer szigetet, az apró kavicsos, homokos és sziklás strandokat, rejtett öblöket, a nyílt tengerre való kilátást mintha csak meditatív pihenésre, hajózásra találták volna ki.

Itt felfedezhetjük a gyönyörű természetet, a kulturális örökségeket és a legízletesebb konyhát, amelyben a szezonális és friss alapanyagok az uralkodók, amelyeket a legmodernebbtől a hagyományos változatig mesterien készítenek a helyi éttermekben és vendéglőkben.

Horvátország már hét egy Michelin-csillagot és tíz Bib Gourmand-minősítést megszerző étteremmel büszkélkedhet, sőt számtalan Michelin-javaslatot kapott helyet is kipróbálhatunk.

Pelegrini, Šibenik
A Pelegrini az egyik dalmát csillagbirtokos vendéglátóhely, amely 2017-ben elnyerte Horvátország legjobb étterme címet. Ha nem is közvetlenül a tenger mellett, de a városi rakparttól kb. két sarokra, Šibenik szívében található. Tulajdonosa és főszakácsa, Rudolf Štefan napjainkban éppen újraértelmezi a dalmát konyhát. Ügyesen keveri az újdonságokat és a népies hagyományokat az ételeiben, valamint az étterem kialakításában. Az osztriga málnaszósszal és lime-héjjal finom példa erre. (A mennyei osztrigát amúgy az öbölben tenyésztik, kis pontonokhoz hajóval kikötve önmagában is élvezhetjük.)

Rudolf Štefan közgazdászból lett séf, és nem is igazán készült sem szakácsnak, sem étterem-tulajdonosnak, azonban beleszeretett a szakmába, és mára a dalmát konyha egyik legjobb képviselőjévé vált.

Dalmácia egyik központja Šibenik, ahol olyan értékekkel gazdagodhatunk, mint a báránybőrben érlelt sajt, a drniši sonka, a skradini krumbasice kolbász, az olívabogyó, a tenger gyümölcsei, a füge és a mandulával készült desszertek. A Pelegrini célja, hogy bemutassa a környék hagyományos alapanyagait, ám közben megfeleljen a modern elvárásoknak is. A séf újradefiniálja a dalmát konyhát, felfrissíti és az új gasztronómiai szemléleteknek megfelelő tartalommal tölti meg azt.

360 Restaurant, Dubrovnik
Dubrovnik első csillagos étterme olyan impozáns díszletek között fekszik, ahol a Trónok harca egyes jelenetei is játszódtak. A vendéglátóhelyet a régi városi kikötő fölött, a városfal egyik bástyáján alakították ki, így a jellegzetes dubrovniki városkép része, ráadásul a kilátás éjjel-nappal egyformán romantikus. A mediterrán konyhát művelik, Marijo Curić séf irányításával, aki a hagyományos ízeket apró meglepetésekkel kínálja, emellett büszkén figyel arra, hogy a lehető legjobb minőségű hozzávalókkal dolgozzon, amelyek a lehető legközelebbről származnak.

Az étlap az évszakokkal együtt változik. Remek hely, méltán híres konyha, igaz, az árfekvésben is megmutatkoznak ezek az erények.

Monte, Rovinj
Európai hírű gasztronómiai zarándokhely a Monte, amely Horvátországban először kapott csillagot. Isztria elbűvölő városkájában, ahol a helyi építészet és a mediterrán életérzés kéz a kézben jár, található a horvát konyha reformációjának úttörője, a fine dining jeles képviselője.

Különleges a stílusuk, amely időnként avantgárdnak is tekinthető, de kiderül, hogy általában ez a legjobb választás. Az étterem egy domb tetején található Rovinj óvárosában, a séf családi házában, amelyet a nyár folyamán virágzó bougainvilleafák vesznek körül. Itt artsy (művészies) hangulatot teremtenek a tányéron.

Daniel Đekić úgy jellemzi a saját éttermét, hogy helyi, szezonális és innovatív, mindezeknek köszönhetően ez az ország egyik legjobb vendéglátóhelye. Rovinj piacairól vásárolja a legjobb alapanyagokat, és úgy készíti belőlük az ételeit, hogy lehetőleg megőrizze az eredeti ízüket és aromáikat.

Noel, Zágráb
Ez a hely nem a tengerparton, hanem a horvát fővárosban található, szezonális ételeket kínál a legmagasabb minőségben, gondosan válogatott helyi és bioélelmiszerekből.

Goran Kočiš konyhája válogatott menüt kínál, a hagyományos ételektől a kortárs konyhán keresztül a kifinomult szezonális fogásokig. A séf a legjobb éttermekben szerezte tapasztalatát és tudását. Kulináris megközelítésének alapja a kortárs konyha határainak átlépése az innovatív technikák és a domináns helyi szezonális ételek kombinálásával.

Draga di Lovrana, Lovran
A Draga di Lovrana egy kis étterem és szálloda Opatijától délre, egy tenger fölé magasodó hegytetőn, csodás körpanorámával az Adriára és a szigetekre. 1908-ban építette és nyitotta meg egy bécsi vállalkozó. A híre hamar elterjedt az egész Monarchiában, Ferenc József is tiszteletét tette benne. 1923-ban a tulajdonosa felgyújtotta, majd a romos épületet a Nikolac család 1978-ban megvásárolta, hogy újranyissa a hotelt. A munkák meg is indultak, de a polgárháború megakasztotta az építkezést, a család pedig halászatra adta a fejét. Végül 2005-ben a felújítás befejeződött, az épület visszanyerte monarchikus báját, ezzel tisztelegve a tulajdonos magyar nagyanyjának is. Megnyitották a butikszállodát és éttermet azzal a céllal, hogy visszahozzák az egykori szép korszak hangulatát. A világ minden pontjáról idelátogató vendégek elégedettségén kívül tavaly, ötödikként Horvátországban elnyerték a Michelin elismerését is. Deni Srdoč, a fiatal séf többek között a család saját halászhajóival fogott zsákmányból készíti el az ételeket.

A horvát „csillaghullás” az idén is folytatódott, az ország két újabb Michelin-csillagos étteremmel gazdagodott. A novaljai Boškinac és a Korčula-szigeti LD Terrace étterem is begyűjtött egy-egy elismerést.

Boškinac, Novalja
A Boškinac egy emelkedőn található, egy sűrű fenyves alatt, előtte pedig egy szőlő- és egy olajfaültetvény terül el. Az étterem a sziget kreatív konyhájának széles és tradicionális tárházát kínálja, egy kicsit másképp, egy „modern” csavarral.

A hely séfje előszeretettel dolgozik szezonális alapanyagokkal, friss halakkal, bárányhússal, helyi sajtokkal, prosciuttóval, olívaolajjal, a tájon termett fűszernövényekkel és mézzel. Az elsődleges újítást a rusztikus, szinte már művészi tálalás adja meg.

LD Terrace, Korčula
Az LD Terrace egy igazi high-end hely, ahol tökéletesre csiszolt à la carte ajánlatok és ötfogásos degusztációs menü is megtalálható az étlapon. A séf asztala választása esetén pedig hét fogást és a hozzá párosított nyolc bort maga a séf, Marko Gajski és a sommelier szolgálja fel, egy kis sztorimeséléssel megfejelve az ízélményeket. A tányérokra többek között tengerisügér-szusi, Vénusz kagylóragú, kacsamáj és galíciai szőke szarvasmarha is kerül.

A hajóval érkező vendégeikre külön figyelmet fordítanak, a privát szféra megőrzésének érdekében ételeiket a fedélzetekre is kiszállítják. Vagyis le sem kell szállni a jachtról egy Michelin-csillagos vacsoráért!

Tájékozódni itt is érdemes: https://croatia.hr/hu-HU/elmenyek/hajozas

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!