Horvátország – paradicsomi környezet, kulináris élvezetek
Déli szomszédunknál, a turizmussal lépést tartva, a gasztronómia is rohamléptékben fejlődik. Minden igényt kielégítő luxuskörülmények, fantasztikus ízek és élmények várják mindazokat, akik akár hajón, akár szárazföldön töltenék el a szabadságukat Horvátországban.
Az ország kincseinek száma végeláthatatlan, ahogy a tengerpart is, amelynek mentén végighaladva számtalan szépség tárulkozik az ember szeme elé. Nemcsak a több mint 1700 km hosszan végignyúló partszakaszon, hanem az ország belsejében is érdemes kalandozni. Érezni a mediterrán városok hangulatát, kővel kirakott utcáinak és tereinek elevenségét, amelyek olyanok, mintha egy film kulisszái lennének. Felfedezni a gazdag történelemről szóló meséket, megnézni a legendás erődítményeket, a szakrális örökséget, múzeumokat, galériákat, az UNESCO védelme alatt álló nevezetességeket.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2020/12/LD-Palace-view-from-terrace-01-1024x700.jpg)
A több mint ezer szigetet, az apró kavicsos, homokos és sziklás strandokat, rejtett öblöket, a nyílt tengerre való kilátást mintha csak meditatív pihenésre, hajózásra találták volna ki.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2020/12/Horvát_Galesnjak_foto-1024x768.jpg)
Itt felfedezhetjük a gyönyörű természetet, a kulturális örökségeket és a legízletesebb konyhát, amelyben a szezonális és friss alapanyagok az uralkodók, amelyeket a legmodernebbtől a hagyományos változatig mesterien készítenek a helyi éttermekben és vendéglőkben.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2020/12/Horvát_uvala-krknjasi-otok-drvenik-1024x740.jpg)
Horvátország már hét egy Michelin-csillagot és tíz Bib Gourmand-minősítést megszerző étteremmel büszkélkedhet, sőt számtalan Michelin-javaslatot kapott helyet is kipróbálhatunk.
Pelegrini, Šibenik
A Pelegrini az egyik dalmát csillagbirtokos vendéglátóhely, amely 2017-ben
elnyerte Horvátország legjobb étterme címet. Ha nem is közvetlenül a tenger
mellett, de a városi rakparttól kb. két sarokra, Šibenik szívében található.
Tulajdonosa és főszakácsa, Rudolf Štefan napjainkban éppen újraértelmezi a
dalmát konyhát. Ügyesen keveri az újdonságokat és a népies hagyományokat az
ételeiben, valamint az étterem kialakításában. Az osztriga málnaszósszal és
lime-héjjal finom példa erre. (A mennyei osztrigát amúgy az öbölben tenyésztik,
kis pontonokhoz hajóval kikötve önmagában is élvezhetjük.)
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2020/12/Pelegrini_Chef_Stage-1-684x1024.jpg)
Rudolf Štefan közgazdászból lett séf, és nem is igazán készült sem szakácsnak, sem étterem-tulajdonosnak, azonban beleszeretett a szakmába, és mára a dalmát konyha egyik legjobb képviselőjévé vált.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2021/01/pelegrini_sibenik-1024x683.jpg)
Dalmácia egyik központja Šibenik, ahol olyan értékekkel gazdagodhatunk, mint a báránybőrben érlelt sajt, a drniši sonka, a skradini krumbasice kolbász, az olívabogyó, a tenger gyümölcsei, a füge és a mandulával készült desszertek. A Pelegrini célja, hogy bemutassa a környék hagyományos alapanyagait, ám közben megfeleljen a modern elvárásoknak is. A séf újradefiniálja a dalmát konyhát, felfrissíti és az új gasztronómiai szemléleteknek megfelelő tartalommal tölti meg azt.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2019/01/horvatorszag2-1024x683.jpg)
360 Restaurant, Dubrovnik
Dubrovnik első csillagos étterme olyan impozáns díszletek között fekszik, ahol a
Trónok harca egyes jelenetei is játszódtak. A vendéglátóhelyet a régi
városi kikötő fölött, a városfal egyik bástyáján alakították ki, így a
jellegzetes dubrovniki városkép része, ráadásul a kilátás éjjel-nappal
egyformán romantikus. A mediterrán konyhát művelik, Marijo Curić séf
irányításával, aki a hagyományos ízeket apró meglepetésekkel kínálja, emellett
büszkén figyel arra, hogy a lehető legjobb minőségű hozzávalókkal dolgozzon,
amelyek a lehető legközelebbről származnak.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2020/12/360svLuka-1024x649.jpg)
Az étlap az évszakokkal együtt változik. Remek hely, méltán híres konyha, igaz, az árfekvésben is megmutatkoznak ezek az erények.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2016/09/Horvatorszag-kvarner-öböl-Mošćenička-1024x661.jpg)
Monte, Rovinj
Európai hírű gasztronómiai zarándokhely a Monte, amely Horvátországban először
kapott csillagot. Isztria elbűvölő városkájában, ahol a helyi építészet és a
mediterrán életérzés kéz a kézben jár, található a horvát konyha
reformációjának úttörője, a fine dining jeles képviselője.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2020/12/Monte2-1024x576.jpg)
Különleges a stílusuk, amely időnként avantgárdnak is tekinthető, de kiderül, hogy általában ez a legjobb választás. Az étterem egy domb tetején található Rovinj óvárosában, a séf családi házában, amelyet a nyár folyamán virágzó bougainvilleafák vesznek körül. Itt artsy (művészies) hangulatot teremtenek a tányéron.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2021/01/monte_rovinj-1024x681.jpg)
Daniel Đekić úgy jellemzi a saját éttermét, hogy helyi, szezonális és innovatív, mindezeknek köszönhetően ez az ország egyik legjobb vendéglátóhelye. Rovinj piacairól vásárolja a legjobb alapanyagokat, és úgy készíti belőlük az ételeit, hogy lehetőleg megőrizze az eredeti ízüket és aromáikat.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2017/01/horvát-1024x682.jpg)
Noel, Zágráb
Ez a hely nem a tengerparton, hanem a horvát fővárosban található, szezonális
ételeket kínál a legmagasabb minőségben, gondosan válogatott helyi és
bioélelmiszerekből.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2020/12/Noel-1024x576.jpg)
Goran Kočiš konyhája válogatott menüt kínál, a hagyományos ételektől a kortárs konyhán keresztül a kifinomult szezonális fogásokig. A séf a legjobb éttermekben szerezte tapasztalatát és tudását. Kulináris megközelítésének alapja a kortárs konyha határainak átlépése az innovatív technikák és a domináns helyi szezonális ételek kombinálásával.
Draga di
Lovrana, Lovran
A Draga di Lovrana egy kis étterem
és szálloda Opatijától délre, egy tenger fölé magasodó hegytetőn, csodás
körpanorámával az Adriára és a szigetekre. 1908-ban építette és nyitotta meg
egy bécsi vállalkozó. A híre hamar elterjedt az egész Monarchiában, Ferenc
József is tiszteletét tette benne. 1923-ban a tulajdonosa felgyújtotta, majd a
romos épületet a Nikolac család 1978-ban megvásárolta, hogy újranyissa a
hotelt. A munkák meg is indultak, de a polgárháború megakasztotta az
építkezést, a család pedig halászatra adta a fejét. Végül 2005-ben a felújítás
befejeződött, az épület visszanyerte monarchikus báját, ezzel tisztelegve a
tulajdonos magyar nagyanyjának is. Megnyitották a butikszállodát és éttermet
azzal a céllal, hogy visszahozzák az egykori szép korszak hangulatát. A világ
minden pontjáról idelátogató vendégek elégedettségén kívül tavaly, ötödikként
Horvátországban elnyerték a Michelin elismerését is. Deni Srdoč, a fiatal séf
többek között a család saját halászhajóival fogott zsákmányból készíti el az
ételeket.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2020/12/Draga_Di_Lovrana5-1024x683.jpg)
A horvát „csillaghullás” az idén is folytatódott, az ország két újabb Michelin-csillagos étteremmel gazdagodott. A novaljai Boškinac és a Korčula-szigeti LD Terrace étterem is begyűjtött egy-egy elismerést.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2020/12/horvatorszag-croatia-390784-1024x576.jpg)
Boškinac, Novalja
A Boškinac egy emelkedőn található, egy sűrű fenyves alatt, előtte pedig egy
szőlő- és egy olajfaültetvény terül el. Az étterem a sziget kreatív konyhájának
széles és tradicionális tárházát kínálja, egy kicsit másképp, egy „modern”
csavarral.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2020/12/boskinac-pag-terasa-01-1024x683.jpg)
A hely séfje előszeretettel dolgozik szezonális alapanyagokkal, friss halakkal, bárányhússal, helyi sajtokkal, prosciuttóval, olívaolajjal, a tájon termett fűszernövényekkel és mézzel. Az elsődleges újítást a rusztikus, szinte már művészi tálalás adja meg.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2020/12/horvatorszag-tengerpart-shutter-381692-1024x575.jpg)
LD Terrace, Korčula
Az LD Terrace egy igazi high-end hely, ahol tökéletesre csiszolt à la carte
ajánlatok és ötfogásos degusztációs menü is megtalálható az étlapon. A séf
asztala választása esetén pedig hét fogást és a hozzá párosított nyolc bort
maga a séf, Marko Gajski és a sommelier szolgálja fel, egy kis sztorimeséléssel
megfejelve az ízélményeket. A tányérokra többek között tengerisügér-szusi,
Vénusz kagylóragú, kacsamáj és galíciai szőke szarvasmarha is kerül.
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2020/12/LDrestaurant-1024x685.jpg)
A hajóval érkező vendégeikre külön figyelmet fordítanak, a privát szféra megőrzésének érdekében ételeiket a fedélzetekre is kiszállítják. Vagyis le sem kell szállni a jachtról egy Michelin-csillagos vacsoráért!
![](https://aquamagazin.hu/wp-content/uploads/2017/01/Horvátország-dél-dalmácia-Korcula-1024x683.jpg)
Tájékozódni itt is érdemes: https://croatia.hr/hu-HU/elmenyek/hajozas
- ha tetszett, ajánld másoknak is!