Az igazi Trónok harca Horvátországban

Az HBO most véget érő Trónok harca című eposza minden idők egyik legsikeresebb televíziós sorozata. Horvátország tengerparti látványosságai már jóval a produkció megjelenése előtt is népszerű turistacélpontok voltak, azonban ma már a sorozatok iránt érdeklődő látogatók többsége biztosan tudja, hogy melyek a legérdekesebb forgatási helyszínek.

Dubrovnik, St. Dominika utca és Stradun
A dubrovniki Fort Lovrijenac a filmbeli események egyik központi helyszíne, King’s Landing városaként jelenik meg. A filmvásznon remekül megőrizték a település eredeti hangulatát, így az idelátogató rajongók máris kicsit a filmben érezhetik magukat.


A Pile és a Ploče kapu, a St. Dominika utca, a városfal, a Bokar erőddel és a Minčeta torony mind-mind emlékezetes jelenetek helyszínei csakúgy, mint az impozáns városfal, a macskaköves utcák és a kőházak között húzódó szűk sikátorok. Itt láthattuk a nyüzsgő piacot, Robert király fiainak gyilkosságait vagy Cersei Lannister hírhedt meztelen sétáját a spanyol lépcső tetején.

Trsteno Arboretum, Trsteno
A King’s Landing kerti jeleneteinek a tengerparti panorámát is nyújtó Trsteno Arboretum adott otthont. A csodálatosan gondozott környezetben, a színes virágok között sétálva mindenki átérezheti a nemesi lét kiváltságait, ami nemcsak a filmbéli emlékezetes jelenetek miatt ragadja meg a képzeletünket, de az itt kézzelfogható történelem miatt is. Európa egyik legrégebbi botanikus kertje a 16. században épült a nemesi Gučetić család jóvoltából és a reneszánsz kertépítészet kiemelkedő példája.

Diocletianus palotája, Split

Diocletianus palotája Split óvárosának építészeti középpontja: kőépületek, kanyargós utcák, szűk sikátorok kaotikus összefonódása alkotja a római kori örökségből származó csodálatos városrészt. A Trónok harca rajongói Daenarys tróntermét fogják itt felismerni, ahol a sárkányait is tartotta. Itt lázadtak fel Meereen rabszolgái mestereik ellen, és a Dioklecijanova utca borult gyászba a felkelés után.

Lokrum-sziget
Egy kőhajtásnyira Dubrovniktól találjuk Lokrum lakatlan szigetét, buja növényzettel és történelmi romokkal. A fákkal tarkított sziklás strandok közelében fekvő központot egy a napóleoni időkből maradt erőd, illetve a Habsburg családhoz tartozó Maximilian király által létrehozott botanikus kert alkotja. A sorozatban viszontláthatjuk mint Qarth, az ősi kikötőváros, valamint ez adott otthont Xaro Xhoan Daxos kerti partijának a fenyőfák ölelésében.

szerző: Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!