Hivatalos: már az Antarktiszt is elérték a mikroműanyagok

Lisa Blair rekordervitorlázó közzétette az antarktiszi expedícióján tapasztalt mikroműanyag-szennyezés megdöbbentő mértékét.

Tavaly májusban Lisa Blair új világrekordot állított fel, amikor 92 nap alatt egyedül, megállás és külső segítség igénybe vétele nélkül körbehajózta az Antarktiszt – ráadásul első nőként. Útja során az Ausztrál Tengerészeti Tudományos Intézettel (AIMS) együttműködve és az Integrált Tengeri Megfigyelő Rendszerek (IMOS) támogatásával, képes volt elvégezni az első szinte folyamatos mikroműanyag-felmérést a Déli-óceánon, összesen 178 tengervízmintát gyűjtött a felszín alatti részekből. És minden elemzett mintában jelen voltak a mikroműanyagok: „Bár számítottam arra, hogy találok némi műanyagot a Déli-óceánban, egyáltalán nem voltam felkészülve rá, hogy minden begyűjtött mintában jelen lesz.”

Vagyis kijelenthető, hogy más nagy vízterületekhez hasonlóan a Déli-óceán is szennyezett mikroműanyagokkal, függetlenül a szárazföldi forrásoktól való távolságoktól. Az összes mintát tekintve a begyűjtött mikroműanyagok átlagos mennyisége 58 500 részecskének felelt meg egy átlagos olimpiai méretű úszómedencében. A szennyezés koncentrációja még a Némó-pont környékén is az átlag körül volt, ami azt jelzi, hogy valószínűleg az óceáni áramlatok befolyásolják a szennyezettség szintjét, nem pedig az antropogén tevékenységgel érintett területek közelsége.

A legszélsőségesebb értékek:
A legmagasabb koncentrációt az Ausztrália alatti vizekben mérték, ez 357 500 műanyag részecskének felel meg egy olimpiai méretű úszómedencében.
A szálak nagyobb mennyiségben fordultak elő, mint a töredékek, és a talált mikroműanyagok 64,8 százalékát tették ki.
A mintánként gyűjtött víz mennyisége átlagosan 1400 liter volt, a megtett távolság pedig legalább 200 km.

Az út során Lisa nyolc időjárási bóját és egy A.R.G.O. kutatóbóját helyezett ki a Meteorológiai Hivatal számára, valamint hozzájárult az ENSZ óceántudományi évtizedéhez az Oceans Ops Odyssey programon keresztül: „Kalandorként felelősséggel tartozom a tudomány támogatásáért. A Déli-óceán bolygónknak egy olyan adathiányos területe, ahol a tudósok számára szinte lehetetlen lett volna összegyűjteni azokat az adatokat, amelyeket én tudtam generálni. Boldog és egészséges bolygót szeretnék látni, de az emberek nem fogják megvédeni azt, amit nem értenek, ezért megpróbálom megosztani az óceán és a bolygó iránti szeretetemet a világgal. Úgy gondolom, minden kalandornak kötelessége, hogy történetmesélővé és kommunikátorrá váljon” – mondta Lisa, akit 2022-ben az Australian Geographic az év kalandorának választott.

Lisa 2012-ben döbbent rá, milyen problémával áll szemben, amikor a Clipper Round the World Yacht Race elnevezésű világ körüli vitorlásversenyen vitorlázott: 20 napja magunk mögött hagytuk a szárazföldet, Dél-Afrikából Új-Zélandra tartottunk. A kormánynál ültem, egy hullám tetejére érve kinéztem a hajóból, és az orrom előtt úszott el egy hungarocell doboz. Több ezer mérföldre a szárazföldtől, a Déli-óceánon, a bolygó legtávolabbi régióiban, és én műanyagot láttam. Alig akartam elhinni. Régebben homokba dugtam a fejem, és azzal nyugtattam magam, hogy nem baj, ha nem teszek semmit, mert az én kis részem nem számít. Csak akkor kezdtem megérteni az egyéni cselekvés erejét, amikor ez a gondolkodásmód megváltozott. Ha egymillió ember úgy gondolkodik, mint én, hogy »az ő része nem számít«, akkor az egymillió negatív hatás, de ha képessé tudnánk tenni egymillió embert arra, hogy felismerje, az ő mikrocselekvései számítanak, akkor nagy hatást érhetünk el. Én vagyok az élő bizonyíték arra, hogy egyetlen ember is képes változást elérni, és sok olyan dolog van, amit az emberek már ma megtehetnek a változásért.”

Lisa tippjei:
Szereljünk szűrőt a mosógépünkre.
Vásároljunk természetes anyagokból készült ruhákat.
Figyeljünk oda az utcákon és a vízfolyásokban lévő műanyagszennyezésre.
Gondoskodjunk a hulladékok megfelelő elhelyezéséről.
Vezessünk kevesebbet (a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a gumiabroncsok eróziójából származó mikroműanyagok minimalizálása érdekében).
Fektessünk be minőségi termékekbe.
Azonnali csere helyet javítsunk/javíttassunk.
Költsünk bölcsen, hiszen a pénzünkkel (is) szavazunk.

(forrás: sail-world.com, fotók: lisablairsailstheworld.com, canva.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!