Új vitorlásrekord az Antarktisz körül

Lisa Blair ausztrál szólóvitorlázó május 25-én reggel kikötött Albanyban, és ezzel új Antarktisz-kerülő rekordot állított be – tíz napot faragva a korábbi időből.

A vitorlázó 92 nap, 18 óra, 21 perc és 20 másodperc alatt teljesítette az Antarktisz körüli utat Albanyból Albanyba, megdöntve ezzel az orosz Fedor Konyukov 2008-as 102 napos rekordját.

Érkezés Albanyba

Egyúttal kiköszörülve a csorbát, amit a 2017-es, kudarcba fulladt kísérlete jelentett (akkor kidőlt az árbóca). A 37 éves Lisa mindössze a harmadik, akinek valaha sikerült végigvitorlázni ezt a veszélyes útvonalat, és ő az első nő, aki a déli szélesség negyvenötödik foka alatt teljesített egy kört, valamint aki körbevitorlázta Ausztráliát – mindkettőt megállás és külső segítség nélkül. Utóbbiért megkapta a Spirit of Adventure díjat és könyvet is kiadott róla, Facing Fear címmel.

A 2017-es árbóctörés után:

YouTube video

Mostani rekordkísérletének volt egy a személyesnél nagyobb célja is: az Ausztrál Tengerészeti Tudományos Intézettel (AIMS) és az Integrált Tengeri Megfigyelő Rendszerrel (IMOS) együttműködve értékes adatokat tudott gyűjteni olyan helyekről, amelyeket ritkán lehet megfigyelni. Az általa gyűjtött mintákat és mérési eredményeket jó néhány tanulmányhoz fel lehet használni.

Elfekvés a Déli-óceánon:

YouTube video

Climate Action Now nevű hajóján elhelyezett Ocean Pack Race kutatóegysége szén-dioxid- és sótartalmat, hőmérsékletet és barometrikus nyomást mér, hogy minél átfogóbb képet adhasson az óceán ezen részének állapotáról. Dr. Cherie Motti, az Ausztrál Tengerészeti Tudományos Intézet munkatársa vezeti azt a csapatot, amely elemezni fogja a mintákat, és elmondta, hogy ilyen átfogó és hosszú ideig tartó vízmintavételre most került sor első ízben a Déli-óceánon. Dr. Motti szerint az Antarktisz körüli vizek a mikroműanyagok tekintetében vakfoltnak számítanak a tudomány számára: „Lisa egy speciális szivattyú segítségével gyűjtötte a tengervízmintákat, hogy útja során a nap 24 órájában, a hét minden napján nyomon követhesse a mikroműanyagokat. Mindennek tetejébe 22 óránként kicserélte a szűrőt a szivattyúban, amely összegyűjtötte a műanyagokat, majd biztonságosan tárolta a fedélzeten.”

Lisa hajója egy Robert Hick tervei alapján épült vitorlás, amelyet 2003-ban adtak át első tulajdonosának. 15,25 méter hosszú, 3,9 méter széles, a merülése 3,44 méter. 11 tonnát nyom, vízballaszttal van felszerelve.

(forrás: sail-world.com, fotók: lisablairsailstheworld.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!