Itt a Föld ötödik óceánja!

Az óceánok világnapján a National Geographic térképészei bejelentették, hogy az Antarktisz körüli tengerrész megérdemli a saját nevet.

Seth Sykora-Bodie, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) tengerkutatója szerint „még akik jártak ott, azoknak is nehéz megfogalmaznia, mitől annyira lenyűgöző, de abban mind egyetértenek, hogy a gleccserek kékebbek, a levegő hidegebb, a hegyek félelmetesebbek, a táj pedig lebilincselőbb, mint bárhol máshol”.

A National Geographic 1915-ben fogott bele a térképkészítésbe, munkatársai mind ez idáig négy óceánt ismertek el: Atlanti, Csendes, Indiai, Északi-sarki. Június 8-ával a helyzet megváltozott, ezentúl az ő térképeiken is feltűnik majd a Déli-óceán név. Ahogy Alex Tait geográfus elmondta, „tudományos körökben már régóta konszenzus volt a témában, de nemzetközi megegyezés nem született, így mi sem ismertük el hivatalosan. Ebben volt némi szakmai különcség, mert bár korábban is jeleztük a létezését, de nem úgy, mint mások. Lépésünkkel lezártunk egy több éve tartó folyamatot”.

A Déli-óceán megnevezés az NG-nél innentől az Antarktisz körüli vízterületet jelenti, egészen a déli szélesség 60. fokáig, kivéve a Drake-átjárót és a Scotia-tengert. Ellentétben a többi óceánnal, amelyek határait kontinensek jelentik, itt egy áramlás húz vonalat, amelyen belül a víz hűvösebb és kevésbé sós, mint tőle északra.
Mindez a vitorlázók szempontjából azért érdekes, mert a fenti definíció szerint az utóbbi két Volvo Ocean Race mezőnye, Sir Robin Knox-Johnston, Bernard Moitessier vagy Joshua Slocum egyáltalán nem jártak a Déli-óceánon.

(forrás: nationalgeographic.com, fotók: mercopress.com, interactives.natgeofe.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!