Családi(as) program: csaknem 18 tonna hulladékot gyűjtöttek a petkalózok

Az eddigi legszennyezettebb útvonalon zajló verseny rekord eredményt hozott: 17,5 tonna hulladéktól sikerült mentesítenie az árteret a résztvevő közel 350 petkalóznak.

Az idén a bodrogi és a felső-tiszai (hagyományosan több mint 1 hetes) versenyt szervező PET Kupa Egyesület összevonta. A bodrogi szakaszon ugyanannyi hulladékot gyűjtöttek össze a lelkes csapatok és önkéntesek, mint 2023-ban (több mint 11 tonnát), viszont a tiszai szakasz (Tokaj és Tiszalök közötti ártér) is hatalmas petbányákat rejtett. Így végül a tiszalöki eredményhirdetésen 17,5 tonnás eredménynek örülhettek a résztvevők, ami rekord a PET Kupa versenyek történetében.

A résztvevő 13 csapat mind rutinos petkalózokból állt, de sokan közülük eddig csak a rövidebb PET Kupa-versenyeken mérettették meg magukat. Olyan csapat is akadt, ahol néhány veterán petkalóz mellett szinte teljesen új legénység és leányság teljesített szolgálatot.

Az első helyet a címvédő Siemens Energy csapata érdemelte ki, ahol a legénységben az új emberek mellett 4 gyermek is volt. A kapitány bevallása szerint épp a gyerekek adtak nekik erőt, az ő munkájuk, törhetetlen lendületük és jókedvük segítette a dobogó legmagasabb fokára őket.

A második helyezett az Amerikalózok lett, amelyben 2 család dolgozott, valamint Borcsa kutya. A harmadik helyre – hatalmas küzdelmet követően – végül az Aktív Magyarország futott be.

Érdekesség, hogy a 4. helyen holtverseny alakult ki a Siemens Evező-SÖK és a Petardáltak csapata között, utóbbi a cég korábbi dolgozóiból áll, akik a PET Kupára önálló csapatként neveztek be.

A Bodrog–Tisza Hőse díjat minden évben az 1 főre vetített legtöbb hulladékot gyűjtő csapat kapja. Ezt a kitüntető címet idén a Siemens Energy érdemelte ki, amit a Bodrog Örökös Hőse, Szatmári László adott át. További résztvevő csapatok: Siemens Evező-SÖK, Petardáltak, Mainstage, Eurofins, MoHuLLám, Repeták, Jobbulást, Liszka-gálya, Önkéntelenek, Tisza2. A hulladékgyűjtésben kenukkal vett részt a hajdúböszörményi Zöld Kör nemzetközi résztvevőkből álló csapata.

A csapatok 4176 zsák hulladékot gyűjtöttek össze, amelynek megközelítőleg a kétharmada – a gondos szelektálásnak köszönhetően – újrahasznosításra alkalmas, azaz körforgásban tartható – írta a petkupa.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!