Berecz Zsombor: globális tudásra van szükség

2023. december 22.
Címkék :

Több mint tíz év után újra van szövetségi kapitánya a magyar vitorlázásnak, méghozzá különleges felállásban. Az olimpiai ezüstérmes Berecz Zsombor ugyanis Ian Ainslie-vel közösen próbál egy új rendszert kialakítani a jövőbeni sikerek reményében.

Aqua: Hogyan lettél szövetségi kapitány két évvel a tokiói ezüstérem után?
Berecz Zsombor: Együtt adtuk be a pályázatot Ian Ainslie-vel. A Finndingi Európa-bajnokság előtt közösen tartottunk egy edzőtábort, és kiderült, hogy jól tudunk együtt dolgozni. Egyedül egyikünk sem vállalta volna a feladatot, de közösen szívesen csináljuk.

Aqua: Korábban is tervezted, hogy versenyzői karriered után egyszer szövetségi kapitányként is kipróbálod magad?
B. Zs.: Mindenképp szerettem volna ezen a téren is dolgozni, mert ennek látom értelmét. Ezért kezdtem a tokiói olimpia után a klubommal, a Procelero SE-vel foglalkozni, azóta már túl vagyunk egy sikeres Finn dingi és egy Kalóz Európa-bajnokság megrendezésén. Valamit tenni kell a magyar vitorlázásért.

Aqua: Az egyéni és a csapatsportágakban alapvetően különbözik a szövetségi kapitány szerepe, ami egy olyan technikai sportágban, mint a vitorlázás, talán még specifikusabb, mert kevés a topversenyző. Csak az olimpiai hajóosztályokra koncentráltok?
B. Zs.: Azt látni kell, hogy Magyarországon a sportági szakszövetségek az olimpiai szereplés alapján kapják a támogatást, így nekünk is erre kell fókuszálni. Jelenleg mindössze három olyan versenyzőnk van, aki az ötkarikás játékokon szerepelhet, ráadásul nekik van már egy működő rendszerük. De ahol tudunk, segítjük őket, és úgy látom, hogy ezt igénylik is. Ugyanakkor a következő generációval is szükséges foglalkoznunk, fel kell mérnünk, hogy ott mi a helyzet. A nagy klubokat végigjárva azt tapasztaltuk, hogy az esetükben nincs opció, és ez a fő probléma. A fiataloknak nem tudunk olyan pályát mutatni, ami miatt érdemes legyen nekik hosszú távon a vitorlázásban maradni. Vagy egyszerűen megunják, vagy anyagi okok miatt nem folytatják. Elég nagy az űr a három topversenyző és az utánuk következők között.

Aqua: Mi a hosszú távú célkitűzés?
B. Zs.: Nem kicsi a cél, azt szeretnénk elérni, hogy a magyar vitorlázás folyamatosan hozzon pontokat, érmeket az olimpiáról. Ehhez a mostaninál sokkal nagyobb merítésre van szükség, új gyerekekre, akik pedig már bent vannak a sportágban, azokat benne is kell tartani. A lemorzsolódás más sportágaknál is probléma, csak ott általában sokkal nagyobb a merítés. Rengeteg potenciális versenyzőt veszítünk el 16 évesen, amikor a gyerekek rájönnek, hogy van más is a vitorlázáson kívül. Addig ugyanis 9-10 éves koruktól csak vitorláztak meg iskolába jártak, de aztán kinyílik a szemük a világra. Ráadásul nem tudunk versenyezni az olyan sportágakkal, mint a foci, a vízilabda, az úszás vagy a vívás, ezeket a vitorlázáshoz képest nem kerül semmibe űzni. Tény, hogy a vitorlázás elég megterhelő anyagilag. Olyan rendszert kell kidolgoznunk, hogy aki a vitorlázásra adja a fejét, lássa azt, hogy ha végigmegy az úton, akkor annak lesz eredménye.

Aqua: Mennyi idő múlva hozhat eredményt, ha sikerül felépíteni az új rendszert?
B. Zs.: Nekünk 8–12 éves távlatban kell gondolkozni, de már a 2032-es ötkarikás játékokra is kell friss olimpikonokat találni. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha valaki egy olimpián eredményesen akar szerepelni, akkor már az előző játékok előtt az élmezőnyben kell vitorláznia. Egy-két kivétel van csak, ha mondjuk valaki hat éve szállt be az adott osztályba, és jól szerepelt az olimpián. Nehézséget jelent az is, hogy ki tudja, nyolc év múlva melyik osztályok lesznek a programban. Kérdés, hogy merre nyissunk, milyen változások lesznek. Ezért globális tudásra van szükség a megfelelő fizikai felkészítés mellett, hogy az illető minden hangszeren tudjon játszani. Látható, hogy azokban az országokban, ahol már egy működő rendszer van ezen a téren, jobban tudnak alkalmazkodni, és magasabb szintről tudnak kezdeni egy új hajóosztályban.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 161. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!