Magyar világbajnoki cím az SSL Gold Cup-on vitorlázásban

A Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes által irányított magyar csapat a döntőben Spanyolországot, Hollandiát és Olaszországot legyőzve lett világbajnok.

Az SSL Gold Cup világbajnoki rendszerében nemzeti válogatottak küzdenek egymással, egyforma hajókban, kieséses rendszerben. Magyarország korábbi eredményeinek köszönhetően a legjobb 16 között csatlakozott a selejtezőre kényszerülő csapatokhoz, csoportjából (Tahitival együtt) továbbment, majd a nyolcaddöntőben Malajziával közösen az USA-t és Argentínát ejtették ki.

A negyeddöntőben Hollandia, Chile és Németország voltak az ellenfelek, a csoport négy futamából hármat – köztük az utolsót, ami dupla pontokért zajlott – megnyertek a Sámánok. Így 18 pontot gyűjtöttek, és a 12 pontos, második hollandokkal együtt továbbjutottak az elődöntőbe. Ahol a rendszer változott, csoportkörök helyett, egyenes kiesésesre, Új-Zéland, Franciaország és Spanyolország ellen már nem nagyon fért bele hiba.

A december 2-ai futamot a spanyolok nyerték, a magyarok másodikként futottak be, ezzel meglett a helyük a másnapi döntőben, ahol Olaszország és Hollandia csatlakozott hozzájuk.

A döntő rajtjánál a magyarok a rajthajónál, az olaszok a vonal „alsó” végénél, a hollandok és a spanyolok középen indítottak – ahogy ezt pár órával korábban Vasco Vascotto, az olaszok taktikusa viccesen meg is jósolta. A Sámánok kicsit ugyan beragadtak, de aztán jobbra nyitottak, és hamar az élre álltak, a vezetést csak időlegesen és a szél lengései miatt adták ki a kezükből a nagyjából háromnegyed órás futam során.

Magyarország ezzel megszerezte az első alkalommal megrendezett, nemzetek közötti, csapatvilágbajnoki címet. A csapat kapitánya Berecz Zsombor, kormányosok Bakóczy Róbert és Majthényi Szabolcs, a legénység: Adorján Csaba, Goszleth Marcell, Gyapjas Zsombor, Huber Lél, Lillik Ákos, Németh Áron, Németh Domonkos, Takácsy Levente, Tomai Balázs, Varjas Sándor.

A döntőig vezető út:

A végeredmény:

Összefoglaló a döntőről, kiemelve a kulcsmozzanatokat (és beharangozva a következő SSL Gold Cup időpontját):

YouTube video

fotók és forrás: ssl-goldcup.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!